:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

237

Jevtić: Moraju se ubrzati procesi formiranja ZSO i povratka raseljenih


„ Početak formiranja ZSO otvara vrata nastavku dijaloga u Briselu, a mi očekujemo da se zajednica formira onako kako je dogovoreno u Briselu“, kazao je ministar i podvukao da se jedino nastavkom dijaloga može doći i do boljih uslova za život na Kosovu.



Obevestio ga je da se kada je u pitanju povratak raseljenih preduzimaju konretni koraci kako bi se što skorije rešilo ovog pitanje, a jedan od takvih je i predstojeća regionalna konferencija u Podgorici koja se organizuje uz podršku OEBS-a i UNHCR-a na kojoj učestvuju prdstavnivi vlada Srbije , Crne Gore, Kosova i Makedonije a koja za cilj ima da se konkretnim predlozima i rešenjima dođe do prevazilažnja prepreka koje se danas nalaze na putu povratka i reintegracije.



„ Želimo da ljudima ponudimo da se obezbeđivanjem normalnih uslova za život vrate na Kosovo u mesta iz kojih su se raselili ili u mestima gde se trenutno nalaze ili da im ponudimo mogućnost integracije u mesta gde trenutno borave. Povratak je kao i opstanak prioritet u našem radu“, rekao je Jevtić.



Jevtić je rekao da će još jedan korak ka rešavanju problema kada je u pitanju povratak biti i nastavak rada međuministarske grupe za povratak i zajednice, a u kojoj će učestvovati sve institucije koje treba da doprinesu efikasnijem načinu rešavanja svih problema raseljenih, jer kako je rekao „ pitanjem povratka se ne treba baviti samo Ministarstvo za zajednice i povratak, već u rešavanje ovog pitanja moraju biti uključeni svi“.



Nakon sastanka sa ambasadorom Slovenije, ministar Jevtić se susreo i sa ambasadorom Švajcarske na Kosovu, gospodinom Žan Hubert Lebecom.



Na ovom sastanku je takođe bilo je reči o temama koje su važne za život običnih građana na Kosovu. Ministar Jevtić je tokom sastanka iskoristio priliku da ambasadora Švajcarske upozna sa stalnim problemima koje nevećinki narodi na Kosovu imaju, a bilo je reči i idejama na koji način Švajcarska može da pomogne da se određeni problemi reše.



Opšte je poznato da Ambasada Švajcarske na Kosovu ima niz programa za pomoć zajednicama i institucijama na Kosovu, pa je tako bilo reči i o programu „Upravljanje migracijama na Kosovu“, za koji su predstavnici Ambasade Švajcarske tražili podršku od strane Ministarstva za zajednice i povratak u što uspešnijoj realizaciji istog i direktnog ukljućivanja predstavnika MZP-a u ovaj program.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva