:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

113

Kačinjski: EU nije u stanju da kazni Poljsku

Kačinjski je u intervjuu poljskoj radikalnoj katoličkoj televiziji TV Trvam rekao da sada stranka "Pravo i pravda" prepušta predsedniku Poljske Andžeju Dudi, koji je neočekivano stavio veto na dva od tri zakona sporne reforme, da izradi i predloži nove zakone o Vrhovnom sudu i Nacionalnom sudijskom savetu.

Ipak, od šefa države očekuje da ta reforma bude radikalna.

"Preživećemo tih mesec dana", rekao je ironično Kačinjski povodom zahteva Evropske komisije da u roku od mesec dana Poljska uskladi svoju reformu pravosuđa sa evropskom legislativom, uz poštovanje temljenog principa demokratije - nezavisnosti sudija koju je ta reforma ugrozila, kako smatraju EU, SAD i Savet Evrope, kao i poljska opozicija.

Kačinjski je optužio predsednika da je, kada je opozicija "doživela sramni poraz" neuspevši da zaustavi reformu, prvo zatražio da se kandidati za sudijski savet odobravaju tropetinskom većinom koju vladajući konzervativci nemaju, a onda je napravio grešku i stavio veto na čak dva zakona.

"Moja obaveza je da kažem da je to bila greška, ozbiljna greška, ali na tome treba da se završi. Treba da razmišljamo kako da izađemo iz toga, da to ostane samo izgred koji će ubrzo biti zaboravljen, a mi da krenemo napred", rekao je Kačinjski.

Od predsednika je, međutim, zatražio da reforma pravosuđa i Vrhovnog suda bude radikalna, tako da se isprave sve nepravde i greške iz prethodnih 28 godina i "zlo" za koje je posebno optužio Vrhovni sud.

Odbacio je mogućnost da Evropska unija nameće rešenja jer, kako je rekao, Evropska komisija Poljskoj nameće uvek samo "postkomunistička rešenja".

Kačinjski je spor oko pretnji po pravnu državu u Poljskoj sa EU nazvao pritiskom i optužio inostranstvo da se protivi reformi pravosuđa jer mu odgovara da eksploatiše Poljsku.

"Pitanje sudova je sada za nama, prošlost ne može da se izmeni, idemo napred, na takav način da bude jasno da će to biti rešeno i da to znači da će sledeća pitanja, kao dekoncentracija vlasništva u medijima biti takođe rešena", rekao je Kačinjski.

Kačinjski i njegova stranka s većinom u oba parlamentarna doma odmah po dolasku na vlast u jesen 2015. godine, pretvorili su javni TV i radio servis i agenciju PAP u državne medije, prvo direktno potčinjene vladi, a zatim u tzv. "narodne medije", institucije s misijom da šire istinu o "dobroj promeni" u Poljskoj i u svetu.

Kačinjski i vlada premijerke Beate Šidlo najavili su već tada da će na red doći i "repolonizacija" privatnih medija.

Povodom reforme pravosuđa, analitičari su sada upozorili da su samo nezavisni sudovi barijera koja sprečava sadašnje poljske vlasti da udare i na koncesije nacionalnih privatnih televizija, TVN i Polsat, poznate po kritičnom odnosu prema potezima vlasti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva