:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

228

K.Mitrovica: U slavu Sv. Ćirila i Metodija


Bilo je ovo veče kulture i duhovnosti u hramu Sv. Dimitrija a u slavu utemeljivača slovenske pismenosti svetih Ćirila i Metodija.



„U crkvi se oni smatraju ravnoapostoni, ljudi koji su širili veru, propovedali  hrišćanstvo, prevodili knjige sa grčkog na slovenski, napravili prvu ćirilicu sa 38 slova. Sve što su radili radili su na spasenje pravoslavnog, hrišćanskog naroda“, rekao je protojerej Stavrofor Milija Arsović.



„Božja je volja da se sve ovo ovde dešava u hramu našem Sv. Dimitrija i to na dan utemeljivača slovenske pismenosti. Znamo da su Ćirilo i Metodije tvorci glagoljice, a znamo kako se posle izlila i naša ćirilica, koju na ovaj način čuvamo, negujemo i baštinimo na pravi način“, istakao je v.d. direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici Milan Mihajlović.



Naše bitisanje i opstanak kroz stradalnu istoriju na ovim prostorima, naša crkva i naša vera, naše zaveštanje obavezuju nas da to prenosimo na potomke zarad našeg opstanka.



„Sveti apostoli su uložili puno truda i rada na kulturi a mi se trudimo da koračamo i dalje tim putem, da pre svega očuvamo ćirilicu“, kazao je predsednik Privremenog organa Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.



Kulturnu manifestaciju „U početku beše logos“ svojim izvođenjem obogatili su Crkveni hor „Branislav Nušić“, mališani Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, pesnici, pojci i članovi KUD „Kosovski božuri“



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva