:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   12:05

0

131

Koliko brinemo o Pupinovoj zaostavštini

U planu je i stvaranje muzeja u Pupinovom memorijalnom centru u Idvoru.

"Ove godine smo imali u Idvoru dodelu nagrada mladim talentima iz fizike, matematike i osnovcima i srednjoškolcima. Idvor je idelano mesto da se napravi regionalni centar za mlade talente", rekao je profesor Branko Kovačević, zamenik predsednika UO fondacije "Mladen Selak".

Pupin je stvarao institucije koje su obeležile dvedeseti vek. Jedan je od osnivača NASE. Uveo je nastavu elektrotehnike na Kolumbija univerzitetu, pri odeljenju za rudarske nauke. Autobiografija "Sa pašnjaka do naučenjaka" dugo je bilo obavezno štivo američkim đacima. Kod nas je prvi tiraž podeljen školama.

"I sada činimo ogromne napore da obnovimo taj tiraž. Mi smo napisali jedno pismo sa pozivom da se pomogne, da se obezbedi svaka škola - tehnička, srednja i svaka biblioteka u Srbiji da ima po deset-petnaest primeraka", kaže Milan Božić, predsednik fondacije "Mladen Selak".

Iako je, kao i Tesla, brend Srbije, podsećaju profesori, Pupin još nema spomenik u Beogradu.

Profesor Branko Kovačević kaže da je krenula inicijativa.

"Krenula je Selak fondacija, EPS je pomagao, ETF, napravljen je i odbor, došlo se skoro do kraja, raspisan je čak i konkurs, Selak fondacija. Izabrano je rešenje, vajar, ostalo je da se izabere livnica i da se odredi mesto...Onda se stalo. Praktično posednja sednica je prekinuta i već dve godine nije održana", rekao je Kovačević.

U Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda kažu da je predlog o podizanju spomenika Pupinu prošao Komisiju za trgove i ulice, Skupštinu grada Beograda i da je formiran Odbor za podizanje spomenika, pa će se realizacija projekta nastaviti početkom 2018. godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva