:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 23, 2018   12:05

0

177

Kuoči: Svi uključeni u rešavanje slučaja Ivanović


Salvatore Kuoči je u intervjuu za RTK ocenio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da rade mnogo u koordinaciji sa kosovskom policijom koja je zadužena da drži situaciju pod kontrolom.



"Naravno, postoje neki izazovi u sprovođenju istrage, ali kosovska policija je u potpunosti profesionalna, veoma zainteresovana da reši slučaj i svaki problem koji bi mogao da utiče na bezbednost na severu Kosova", kaže Kuoči.



Kaže da je situacija na severu "za sada mirna i stabilna", ali da postoji bojazan da bi nešto moglo da se desi i da Kofor radi na bezbednosti u toj oblasti. 



"Sarađivaćemo i radićemo svi zajedno na tome da osiguramo da se ništa ne desi. Mi smo dobro obučeni i spremni da to radimo", kaže Kuoči.



Kuoči kaže i da nema dokaza da bi srpske snage bezbednosti mogle da uđu na sever Kosova i da to nije slučaj.



"Mi imamo blisku saradnju sa srpskom stranom, nemamo dokaze da je Srbija spremna da uđe na Kosovo, nema potrebe za tim, mi smo ovde da osiguramo bezbednost svih građana Kosova, a posebno severnog Kosova i srpske manjine, tako da nema problema", rekao je Kuoči.



Komandant Kfora navodi da je Kfor povećao prisustvo na severu samo da bi pokazali da su voljni da drže situaciju pod kontrolom.



Kuoči je rekao da je bilo nekih slučajeva napada na imovinu Srba povratnika u Istoku i Klini, a da je policija otkrila i uhapsila nekoliko počinilaca koji su prouzrokovali probleme i da su slučajevi i dalje pod istragom. 



"To zaista nije etnički problem, iako ne isključujemo da bi to moglo da se desi. Radimo na punoj integraciji povratnika i nadamo se da će njih biti više, a pretnji manje nego ranije", naveo je Kuoči.



On je rekao i da i dalje ima nekih etnički motivisanih problema, ali da je toga manje nego ranije.



Naveo je i da se potreba za zaštitom srpskih manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu smanjila i da Kfor sada čuva samo Visoke Dečane.



Kaže i da u drugim manastirima, za koje je zadužena kosovska policija uglavnom, nema problema.



"Kosovska policija je preuzela dužnost da zaštiti ova mesta, jer su ona deo kulturnog nasleđa ove zemlje. Oni moraju biti zaštićeni i integrisani u društvo i prihvaćeni kao nešto što je deo vaše kulture", smatra Kuoči.



Kuoči kaže i da ima redovne sastanke sa srpskim oružanim snagama, a da se sastao i sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva