:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

149

Kurti: Tražiću ujedinjenje Kosova i Albanije bio premijer ili ne

"Kosovo će dati građanima pravo da odlučuju referendumom o svim najvažnijim pitanjima, uključujući i ujedinjenje sa Albanijom", rekao je Kurti u intervjuu albanskom portalu Šćiptarja.

Ocenio je da su izbori 11. juna pokazali da su ljudi na Kosovu masovno glasali za promene, te da je pokret "Samoopredeljenje" udvostručio broj glasova, kao i broj poslanika, čime je prevazišao poziciju trećeg subjekta u skupštini, na kojoj je bio pre izbora.

Starije partije su kažnjene, najviše Demokratska partija Kosova, sa prvog mesta pala je na treće.

Tvrdi da predizborna koalicija PAN (DPK, ABK i Inicijativa), iako sa najviše glasova, nema brojeve za formiranje vlade, tako da joj je jedina nada u "trgovini" sa članicama druge koalicije LAA (DSK, ANK, Alternativa i Pravda), i u podršci "Srpske liste, direktno kontrolisane" iz Beograda.

Navodi da je njegov pokret uputio poziv za partnerstvo za formiranje vlade koaliciji LAA, predvođenoj Demokratskim savezom Kosova.

"Takođe, imamo kontakte sa poslanicima iz koalicije PAN", rekao je Kurti.

Najavio je drugačiju politiku sa Albanijom, dodajući da će pokret "Samoopredeljenje" biti lokomotiva političkog procesa koji će doneti mnogo volje da se integrišu neki segmenti društva kosovskih Albanaca.

"Do sada su zajedničke politike bile ograničene na ceremonijalne sastanke, bilateralne sporazume, bez institucija zajedničkih mehanizama. Uveren sam da će u Albaniji najveća masa birača glasati iz idealizma, da se ojača napredak Albanaca na Balkanu, za ekonomski rast koji generiše zapošljavanje i za pravdu u društvu i institucijama", ocenio je osnivač ultradesnog pokreta Samoopredeljenje.

Ujedinjenje Kosova sa Albanijom, Kurti će tražiti bez obzira na to da li će biti premijer ili ne.

"Želja i interes naših građana sa obe strane granice su takvi. Ovo ću lično tražiti, bez obzira na poziciju na kojoj ću biti. Šta ćemo uraditi u našoj vladi? Uradićemo to da se ljudima na Kosovu da pravo na referendum, koje danas ne postoji. Pravo na referendum je jedan od temelja suvereniteta. Zatim, kada dobijemo pravo na referendum, neka narod Kosova govori sam za sebe", naveo je Kurti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva