:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

120

Linta: Dve decenije posle rata, Srbi i dalje bez prava

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća danas, povodom Svetskog dana izbeglica, da 22 godine od završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i 18 godina od završetka rata na Kosovu i Metohiji stotine hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana i dalje ne mogu da ostvare svoja imovinska, stečena i brojna druga prava.

"Vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini vode politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba i nizom zakona legalizuju otimačinu srpske javne i privatne imovine. Preostali Srbi u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na području lažne države Kosovo su građani drugog reda jer se njihova ljudska prava svakodnevno krše", piše u saopštenju.

Linta ocenjuje da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana s ciljem da se sudi samo Srbima, bez obzira na to da li su ili nisu počinili zločine, a da se oslobode krivične odgovornosti zločinci iz reda hrvatskog, bošnjačkog i albanskog naroda.

Linta poziva Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Savet Evrope, OSCE, SAD i Nemačku da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine.

Takođe, da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine, da se sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, poštuju i uvažavaju na jednak način, da se konačno reši pitanje nestalih, da se sankcioniše govor mržnje i da se pokrene ekonomski razvoj povratničkih krajeva, piše u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva