:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2018   17:37

0

203

Linta: Srbi bez šansi da ostvare prava u Hrvatskoj, BiH i na KiM


Miodrag Linta stoga upozorava da Srbi i drugi oštećeni građani nemaju nikakvih šansi da ostvare svoja osnovna ljudska prava u Hrvatskoj, BiH i na KiM.




"Preostali Srbi u Hrvatskoj, BiH i na području lažne države Kosovo, posebno južno od reke Ibar, nalaze se u teškoj situaciji jer se njihova prava sistemski krše, a u porastu je govor mržnje i nasilje prema preostalim Srbima", naveo je Linta u saopštenju prosleđenom medijima.



Prema njegovim rečima, pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini nisu ni nezavisna niti profesionalna što je, kaže, jasna poruka da proterani Srbi i srpski povratnici ne mogu očekivati da će pravnim putem da povrate svoja oteta imovinska prava ili da se kazne brojni zločini nad srpskim zarobljenicima i civilima.



Linta zato poziva međunarodne organizacije, posebno Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Savet Evrope i OSCE, da traže od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da krenu sa primenom Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava".



Kako navode, u Aneksu se jasno kaže da će svim fizičkim i pravnim licima na prostoru bivše Jugoslavije biti vraćena i zaštićena prava koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni za vreme rata da će biti proglašeni ništavnim.



Takođe, Linta poziva međunarodne organizacije da traže od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da počnu sa kažnjavanjem ratnih zločinaca iz svog naroda.



"Bez poštovanja ljudskih prava oštećenih građana, bez poštovanja međunarodnog prava, bez kažnjavanja ratnih zločinaca i poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, nije moguće očekivati da se uspostavi trajni mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, a kamoli da dođe do pomirenja između naroda koji žive na prostoru bivše Jugoslavije", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva