:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2018   09:08

0

254

Ljajić: Cena "zamrznutog konflikta" za KiM ne bi bila niska


Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je dobar deo javnosti protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja.



"ÄŒinjenica je i to se do sada nikada nije dogodilo, da imamo dobar deo nevladinog sektora, opozicionih stranaka koje su protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, računajući da će za nekih 100 ili 200 godina doći bolje okolnosti kada se treba o tome razgovarati. Milošević je pregovarao oko ovog pitanja iako pogrešno i loše ali je pregovarao. Posle 2000. godine, Koštunica nije išao na pregovore zato što je voleo već što je znao da mora da se pokuša da se taj problem reši. Sam čin pregovora kao način rešavanja ovog problema nikada se nije dovodio u pitanje", ističe Ljajić. 



Kaže da dobar deo političke elite zagovara tkz. "zamrznuti konflikt".



"Ne može da bude niska cena ukoliko se zaustavi sve ono što je Srbija učinila u poslednjih 15 ili 20 godina u pravcu reformi, evropskih integracija, oporavke naše ekonomije...Ta cena zamrznutog konflikta jeste i ova, šta posle tog konflikta, da li pregovarate ili šta onda nudite ili mislite ponovo da ratujete da bi sa vojskom i policijom ušli na KiM...ne postoji treći način. To je ogromna cena", napominje ministar Ljajić.



Smatra, kaže, da nema apsolutno nikakvih disonantnih tonova u Vladi da je rešenje potrebno, da treba pregovarati i da treba dati punu podršku našem pregovračkom timu.



"Postoje različiti pogledi, a poziv na unutrašnji dijalog je motivisan time da svaka stranka, svaki značajniji subjekat u ovom društvu kaže šta o tome misli. Nije problem da se iznesu različita mišljenja, ali je problem kad Srbija ne zna šta hoće. Prvi put je Srbija izašla sa predlozima, a niko ne zna šta će na kraju od svega toga biti", objašnjava Rasim Ljajić.



Kaže da Srbija sa velikom zabrinutošću prati situaciju sa turskom lirom. 



"U kontaktu smo sa mnogim privrednicima koji su pokazali interes za ulaganje u Srbiju. Troškovi rada za njih su sada manji, ova nesigurnost za njih nije dobra i verovatno će razmišljati da možda razmeste deo proizvoidnje. Interes bi bio svima da se ova situacija stabilizuje što pre i da nastavimo pozitivan trend dolaska turskih investitora", dodaje ministar. 



Ističe da je evidentno da problem sa carinskim plombi postoji samo na granici sa Hrvatskom.



"Ono što je ideja je da se nadležne institucije svih zemalja pogođenih ovim merama sastanu. Nisu samo srpski prevoznici pogođeni, već i makedonski, bugarski, turski. Jedino što može da se uradi je da se zaobiđe Hrvatska što povećava opet troškove transporta ali ne može problem trajno da se reši na taj način već da Hrvatska revidira tu svoju odluku", kaže Ljajić. 



Napominje da njegova stranka neće učestvovati na izborima za Nacionalne savete. 



"Svaka politizacija nacionalnih saveta je štetna i nije u skladu sa onim što zakon predviđa a to su poslovi informisanja, kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i ništa drugo", kaže ministar.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva