:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Jun 13, 2018   22:58

0

142

Makedonija: Policija čuva Sobranje, građani blokirali ulice


Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.


 


Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA. 


 


On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. 


 


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. 


 


Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji. 


 


Građani, a ne predsednik Djorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. 


 


Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

Izvor: Plusinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva