TV Most - Makedonija: Policija čuva Sobranje, građani blokirali ulice
Vesti
Makedonija: Policija čuva Sobranje, građani blokirali ulice

22:58, 13.06.2018

|

Izvor: Plusinfo

Ispred Sobranja u Skoplju je održan protest udruženja protiv dogovora o promeni imena u Republika Severna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev.
Foto: Tanjug/AP

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.


 


Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA. 


 


On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. 


 


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. 


 


Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji. 


 


Građani, a ne predsednik Djorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. 


 


Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design