:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

108

Merkel: Predlozi Mej o pravima građana EU nisu napredak

- To je bio dobar početak, ali to nije napredak - rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Kako je ocenila, postalo je jasno tokom sinoćnjih razgovora da je "dug put pred nama".

- I 27 (preostalih članica EU), naročito Nemačka i Francuska, biće dobro pripremljene, mi nećemo dozvoliti sebi da budemo podeljeni - poručila je Merkel.

Merkel i Makron su, takođe, jasno stavili do znanja da neće insistirati na izmenama Lisabonskog sporazuma osim ukoliko to ne zahteva reforma bloka ocenivši da se mnogo može postići i bez promene sporazuma.

Kao navodi Rojters, oni su istu poruku poslali zemljama istočne Evrope, poput Poljske i Mađarske, koje Evropska komisije optužuje da ugrožavaju vladavinu zakona preuzimanjem koraka za ograničavanje ovlašćenja medija i pravosuđa.

- EU je zasnovana na zajedničkim vrednostima. Ukoliko vidimo da su te vrednosti ugrožene, moramo da podignemo glas", poručila je Merkel.

Britanska premijerka je ranije obećala građanima EU koji žive u Britaniji da će im biti dozvoljeno da ostanu u toj zemlji nakon Bregzita, ali je odbacila pozive Brisela da evropski sud nadgleda njihova prava.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva