:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2017   12:05

0

145

Mihajlović: Muzej "Tesla" projekat od nacionalnog značaja

Mihajlovićeva, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje izgradnje novog muzeja "Nikola Tesla" rekla je da će Vlada Srbije preuzeti ulogu investitora projekta i da je na poslednjoj sednici ovog Koordinacionog tela doneta odluka o vršenju investitorskih prava, te da će muzej biti svojina države, saopštio je Kabinet potpredsednice Vlade.

"Realizacija ovako značajnog projekta koji bi podrazumevao izgradnju jedinstvenog kulturnog i naučno-istraživačkog prostora sa centralnim objektom - novim muzejom 'Nikola Tesla' ima nacionalni značaj i kao takav prirodno je da bude u vlasništvu države koja će biti i investitor projekta", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u planu da se na prostoru marine "Dorćol" izgradi centar koji bi u svom kompleksu obuhvatao i prateće sadržaje poput centra za promociju nauke, centra za informacione tehnologije, centra za promociju arheoloških istraživanja, potom centre za digitalizaciju, robotiku, mikroelektroniku, bioinženjering i drugo.

"U pitanju je prototip nove generacije muzeja koji će biti multidisciplinaran i multifunkcionalan, jer nam je ideja da stvorimo jednu platformu koja će spajati nauku, kulturu i umetnost", dodala je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva je rekla i da će do 10. septembra biti definisani svi uslovi za početak realizacije projekta izgradnje muzeja.

"Za dve nedelje imaćemo detaljno razrađen plan daljih aktivnosti, definisane procedure i rešene imovinsko-pravne odnose, jer naš cilj je da do kraja godine izaberemo investitora i započnemo izgradnju ovog važnog projekta", dodala je Mihajlovićeva.

Kompleks u okviru kog će biti izgrađen novi muzej "Nikola Tesla" sa propratnim sadržajima nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u marini "Dorćol" i obuhvatiće prostor od 4,5 hektara. U pitanju je istorijsko jezgro Beograda koje treba oživeti.

U okviru te parcele biće zadržana i Termoelektrana "Snaga i svetlost" koja je izgrađena između 1930. i 1932. godine, a 2013. odlukom Vlade proglašena je spomenikom kulture.

Koordinacionim telom za praćenje izgradnje novog muzeja "Nikola Tesla" predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a članovi tela su: ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, gradski menadžer grada Beograda Goran Vesić, glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić, direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, v. d. direktora Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, državni sekretari i pomoćnici ministra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva