:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 23, 2018   12:05

0

194

Mihajlović:Bez stabilnosti regiona nema ekonomije ni razvoja


Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da zastava sa ustaškim pozdravom u Jasnovcu nije dobra ni za žrtve ni za budućnost celog regiona.



Pored toga, ističe da je odluka hrvatske vlade da ne dozvoli članu Vlade Srbije ministru Aleksandru Vulinu da uđe u Hrvatsku potpuno antievropska.



"Ako hoćemo da pričamo o budućnosti i regionu, zaista moramo možda jedan tajm aut i da se ponovo vratimo na sve ono što je predsednik Srbije i predsednica Hrvatske što su se dogovorili nedavno kada je Alerksandar Vučić bio u Zagrebu, a to je da pokušamo da gradimo budućnost", rekla je Mihajlovićeva.



Ukazala je da postoje mnoge stvari koje nas razdvajaju, ali da postoji budućnost koja je važna za građane.



"Zaista mislim da nacionalisti ni sa jedne ni sa druge strane ne donose dobro sopstvenim državama, a kamoli regionu", navela je ministrka.



Osudila je i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je izjavio da želi da gradi novi dijalog sa Srbijom za koju je rekao da je "bila agresor na Hrvatsku".



"Mislim da je za osudu takva izjava predsednika hrvatske vlade, ali kao što sam rekla hajde da pokušamo da idemo napred. Nisu dobre stvari koje se dešavaju u poslednje vreme, mislim da nacionalizam i sa jedne i sa druge strane donosi samo korak, ne jedan nazad, nego mnogo koraka nazad", rekla je Mihajlovićeva.



Na pitanje koliki je manevarski prostor u saradnji Beograda i Zagreba, Mihajlovićeva kaže da to zavisi i od jedne i druge strane, kao i da je manevarski prostor sa srpske strane ogorman.



"Kada je Aleksandar Vučić bio u Zagrebu, ja sam bila prisutna mogu da to zaista kažem kako je izgledalo, mi smo onda zbog raznih situacija trebali istog trenutka da se vratimo za Srbiju. Mi to nismo uradili. To zavisi od onih ljudi koji vode državu, dakle ako su predsednica Hrvatske i naš predsednik rekli idemo napred, postoje stvari koje nas razdavajaju, hajde to da poštujemo", podsetila je Mihajlovićeva.



Ministarka se osvrnula i na to što je predsednik Sabora prekinuo posetu Srbiji i rekla "da je srpska vlada reagovala na sve ono što se u prethodnom periodu čulo sa strane članova hrvatske vlade ja imam utisak da bi možda pola hrvatske vlade imalo zabranu ulaska u Srbiju".



"Hajde da mislimo o budućnosti, hajde da radimo sve ono što smo već rekli na čemu ćemo raditi. Da je to privreda, ekonomija. Da pokušamo da držimo jedan stabilan region. Bez stabilnosti regiona nema ekonomije i nema razvoja", dodala je Mihajlovićeva.



Smatra da je svaka situacija koja se desila u prethodnom periodu donela najviše problema našim ljudima koji žive u Hrvatskoj.



"Mudre glave i strepljenje, mnogo je strpljenja sa srpske strane bilo, ajde da pokušamo da dobijemo to strpljenje i sa hrvatske strane i da idemo dalje", naglasila je ministarka.



Ministarka je navela da danas počinje rekonstrukcija puta Sremski Karlovci–Inđija i istakla da taj projekat košta 240 miliona dinara i da se posle 50 godina ta trasa rekonstruiše.



"Važno je to što je to alternativa auto-putu. Dok nije bilo auto-puta to je bio jedini put. Sada je to alternativa kojom dnevno ide 5.300 vozila i mi očekujemo da se to poveća", navela je Mihajlovićeva.



"Posle 50 godina konačno se ta alternativa koja neće povezati samo Karlovce i Inđiju, povezaće ÄŒortanovce, Frušku goru, to je jako važna saobraćajnica. Jeste da je blizu sedam kilometara, ali je jednako važna za sve građane Vojvodine", dodala je ministarka.



Ukazala je da su svi projekti koji se trenutno rade na teritoriji Vojvodine vredni 2,5 milijarde evra.



"Kada govorimo samo o održavanju, rekonstrukciji, rehabilitaciji postojećih puteva, dakle to su putevi prvog u drugog reda to nije auto-put, onda pričamo ove godine samo o 1,5 milijadi dinara koje će biti uloženi samo u rekonstrukciju", naglasila je Mihajlovićeva.



Kada je reč o aerodromu u Nišu, Mihajlovićeva je ukazala da je odluka da li će država da preuzme taj aerodrom odluka Skupštine grada Niša.



"Mislim da ako grad Niš to ne želi, to je u redu, ne mora do toga da dođe, ali isto tako mislim da ta odgovornost mora da se preuzme", rekla je ministarka.



Navela je da je Vlada Srbije uložila puno opreme, puno sredstava u taj aerodrom.



Na pitanje šta dobija aerodrom u Nišu ukoliko pređe u ruke države, Mihajlovićeva je rekla da dobija mnogo, pre svega nova ulaganja.



"Bez dodatnih, daljih ulaganja Niš ne može da se razvija, bez dodatnih, daljih ulaganja pobediće nas svi aerodromi okolni, od Skoplja, Prištine i Bugarske. Sedam miliona evra su planirana ulaganja odmah za početak za kontrolni toranj i raznorazne uređaje, a nakon toga još pet miliona evra da bi mi moglo da pričamo o Nišu kao aerodromu na koji će sletati neke drugi avioni, a ne samo loukost kompanije", objasnila je Mihajlovićeva.



Istakla je da se nada odluci grada Niša i ulaganju u aerodrom u Nišu, ali ukazala da su tu i ulaganja u Kraljevo i Ponikve.



"Mi moramo da podignemo te manje aerodrome koji su se pokazali kao vrlo isplativi", zaključila je ministarka.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva