:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2018   13:29

0

272

Ministarstvo odbrane Rusije: Izrael jedini krivac za obaranje aviona


Prema njegovim rečima, "objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske, ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata".



"Zbog toga verujemo da su za tragediju ruskog aviona Il-20 jedini krivac izraelske vazdušne snage i oni koji su donosili odluke u takvim akcijama", rekao je general Konašenkov, prenosi Tas.



Naveo je da je raketa lansirana iz sirijskog kompleksa S-200 pogodila ruski avion 17. septembra i da je pilot imao vremena da obavesti kontrolni toranj da je pogođen i da pokreće proceduru hitnog sletanja.



"U 22.03 sirijska raketa je pogodila najveću i najbližu metu, a to je bio Il-20. Kapetan je javio da je avion pogođen i da pokreće hitno sletanje", rekao je Konašenkov, a potom dodao da je avion nestao sa radara u 22.07.



Naglasio je da su izraelske vazdušne snage pogrešno obavestile rusku vojsku o metama njihovih borbenih aviona u Siriji, što je onemogućilo ruski "iljušin" da se usmeri ka bezbednom području.



Konašenkov je rekao da je tokom razgovora u okviru mehanizma za sprečavanje sukoba, portparol izraelskih vazdušnih snaga izneo planove o gađanju meta u severnoj Siriji, a da su izraelski vazdušni avioni izveli napade u zapadnoj provinciji Latakiji.



Dodao je da je avionu Il-20 potom bilo naređeno da napusti sever Sirije i da se vrati u rusku vazdušnu bazu.



Pogrešne informacije koje je Izrael dao, "učinile su nemogućim da se avion Il-20 usmeri na bezbedno područje. Osim toga, lokacija izraelskih borbenih aviona F-16 nije bila razjašnjena", rekao je on.



Kako je istakao, Izrael je Rusiju o napadu obavestio minut ranije, time direktno kršeći sporazum o sprečavanju incidenata.



"Izrael je ruske trupe u Siriji obaveštavao o napadu uporedo sa početkom napada, umesto da je to učinio unapred, što je kršenje postojećih sporazuma", podvukao je Konašenkov.



Prema njegovim rečima, u 21.39 izraelski predstavnik je obavestio ruske snage da je avion na putu da izvede napad, a samo minut kasnije, u 21.40 izraelski avioni su izveli napade na industrijska postrojenja u Latakiji.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva