:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2018   15:02

0

130

Ministarstvo pomaže Vukovu i Dositejevu zadužbinu


Vukosavljević je rekao da je za sufinansiranje tekućih rashoda i izdataka Dositejeve zadužbine za period do kraja godine opredeljeno 610.000 dinara, a za Vukovu zadužbinu 731,652 dinara.




Ministar je podsetio da član 77 Zakona o kulturi predviđa da država može da sufinansira tekuće rashode i izdatke ustanova i drugih subjekata u kulturi koji se ne finansiraju redovno iz budžeta, a isti metod Ministarstvo je prethodno primenilo u slučaju Kolarčeve zadužbine.


Vukosavljević je ukazao na značaj Dositejeve i Vukove zadužbine koje baštine rad dvojice velikih ljudi i na njihovu važnu kulturološku misiju koju, kako je istakao, obavljaju na kvalitetan i doličan način.



"U oblasti kulture svaki dinar je dobrodošao i značajan. Mi ćemo sledeće godine, u skladu sa budžetom za kulturu i finansijskim kapacitetima Ministarstva, razmotriti sufinansiranje još nekih zadužbina u skladu sa kvalitetom posla koji obavljaju i kulturološkom misijom koju imaju", rekao je on.



Ministar je pomenuo i Srpsku književnu zadrugu, koja se takođe suočava sa finansijskim problemima, zbog čega su predložili izmenu Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi kako bi jedna od najstarijih srpskih ustanova kulture dobila pomoć.



Vukosavljević je podvukao da se trude da na različite načine pomažu lokalne samouprave, rad zadužbina i svuda gde procene da je pomoć neophodna, nužna, zaslužena i važna za sprovođenje odgovorne kulturne politike.



"Ovo društvo mora da učini dodatne napore u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, da koristi privrednog rasta oseti i kultura. Moramo da učinimo svaki napor da izdvajanja za kulturu budu veća", rekao je ministar i podsetio da je preporuka Uneska da bi sve države trebalo da izdvajaju minimum jedan odsto svog budžeta za kulturni razvoj kako ne bi došlo do stagnacije i propadanja.



Dragaš i Milutinović su zahvalili ministru Vukosavljeviću koji, kako su primetili, od početka svog mandata pokazuje veliku naklonost i razumevanje za rad zadužbina i istakli da današnje potpisivanje ugovora obezbeđuje značajnu potporu njihovom finansijskom opstajanju, jer obe funkcionišu na osnovu projekata.



"Svesni smo da obavljamo veliku i značajnu misiju koja nije samo privatni zadatak, već od dubljeg nacionalnog interesa i ovo doživljavamo kao veliku pažnju države koja ranije nije pokazivana. Odnos ministra Vukosavljević pokazuje opredeljenje Vlade Srbije koja podstiče očuvanje nacionalnih vrednosti i interesa", rekla je Dragaš.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva