:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2018   21:15

0

116

MMF srezao procene rasta evrozone, Japana i Britanije


Međunarodni kreditor sada predviđa da će 19-člana evrozona porasti po stopi od 2,2 odsto u 2018. godini, što je niže u odnosu na aprilsku projekciju od 2,4 odsto.


 


Prema revidiranom izveštaju MMF-a "Svetske ekonomske perspektive", objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije, japansku privredu čeka rast od 1,0 odsto u odnosu na projektovanih 1,2 odsto iz aprila, dok je procena privrednog rasta Britanije srezana za 0,2 procentna poena na 1,4 odsto u tekućoj godini.


Iz MMF-a, međutim, upozoravaju da su porasli rizici od eskalacije trgovinskih sukoba, koji prete da ugroze ekonomski oporavak i potisnu srednjoročne perspektive privrednog rasta.


 


- Naše prognoze govore da bi rast globalnog bruto domaćeg proizvoda, ako se aktuelne trgovinske pretnje realizuju i usled toga oslabi poslovno poverenje, mogao pasti za oko 0,5 odsto do 2020. godine u odnosu na aktuelne projekcije - izjavio je glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld.


 


Projekcija privrednog rasta za evropske zemlje u razvoju za 2019. godinu je revidirana naniže za 0,1 procentni poen, na 3,6 odsto, dok je za tekuću godinu zadržana na 4,3 odsto.


 


Prognoze za SAD i Kinu su ostavljene na istom nivou, što znači da američku privredu ove i sledeće godine čeka rast od 2,9 odsto, odnosno od 2,7 procenata, a kinesku privredu rast od 6,6 odsto i 6,4 odsto respektivno.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva