:

:

TV Most

clock

April 07, 2017   12:05

0

362

Na porodičnom imanju otkriveno naselje staro 3.500 godina

Stručnjaci kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su, istražujući nalazište u selu Gračac kod Vrnjačke Banje, otkrili ostatke naselja iz bronzanog doba. U pitanju su predmeti koji ukazuju da je na imanju Živote Mladenovića postojalo naselje od pre 3.500 godina, u bronzano doba.

"Pronađeni materijal ukazuje da je reč je o naselju koja su u to vreme postojala u dolini Južne i Velike Morave, a to je paraćinska kulturna grupa. Inače, ovo je jedini lokalitet pronađen duž Zapadne Morave, na potezu od Kraljeva do Kruševca. Otkriveni predmeti biće konzervirani i predati Narodnom muzeju u Kraljevu, a na osnovu predstojećih analiza odlučićemo da su neophodna dalja iskopavanja", kaže arheolog Marija Aleksić Čevrljaković.

Opština Vrnjačka Banja izdvojila je 200.000 dinara u ove svrhe, kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

"Želimo da saznamo šta je u davnim vremenima bilo na našim lokalitetima, a sa nadležnima u Zavodu za zaštitu spomenika imamo odličnu saradnju na ovom projektu i brojne plannove za nove", pojasnio je Đurović.

Lokalitet na kojem se radovi izvode, uz dozvolu Ministarstva kulture i informisanja, otkriven je zahvaljujući Životi Mladenoviću koji je, na svom imanju, još pre dvadesetak godina pronašao bronzanu šnalu prilikom sadnje voća, a godinama kasnije i keramički ćup sa patinom i druge predmete. Sve to Živan je odnosio u vrnjački Kulturni centar ili Narodni muzej u Kraljevu.

Za lokalitet su se zainteresovali arheolozi u Kraljevu i obavili početna istraživanja. Sada je struka na potezu, a vredi verovati da je arheološki lokalitet Čalija još vrednije nego što trenutno možemo i da pretpostavimo, jer svedoči o kontinuitetu naseljavanja dolini Zapadne Morave od perioda praistorije do savremenog doba.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva