:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

122

Najavljene nove mere protiv terorizma

On je na samitu u Briselu najavio nove mere koje će EU usvojiti u cilju borbe terorista i terorističkog propagandonog matreijala koji se pojavljuje na interentu.

- Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravićemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista. Do kraja godine ćemo završiti novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima zahtevaćemo da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internet - poručio je Tusk posle završetka prvog dela razgovora na samitu lidera EU koji se održava u Briselu.

Predsednik Evropske komisije žan Klod Junker naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali predlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

- Ovaj predlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog budžeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do pre dve godine dešava se sad - zaključio je Junker.

EU je početkom godine najavila da namerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti. U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti.


Planirano je da do 2020. godine Komisija izdvoji 590 miliona evra za ovaj fond, a da se od 2020. godine za ovaj fond godišnje izdvaja 1,5 miljardi evra.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tuska najvio je da će lideri EU tokom večeri još razgovarai o geopolitičkoj situaciji oko Evrope.

On će ih obavestiti o razgovorima koje je imao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i predsednikom Turske Erdoganom. Istovremeno razmotriće se i situacija u Ukrajini i primena Minskog sporazuma.

- Očekujem da će nam to omogućiti da produžimo ekonomske sankcije prema Rusiji za još šest meseci - najavio je Tusk.

Donalda Tuska su novinari još jednom upitali u Briselu za njegovu izjavu o mogućem ostanku Velike Britanije u EU prilikom koje je ranije danas citirao pesmu Džona Lenona "Imagine".

- Ja još imam snove, a politika bez snova je noćna mora - ostao je dosledan Tusk naglasivši da je u politici sve moguće, ali da je odluka o povlačenju Bregzita i ostanak Velike Britanije u EU odluka Britanije i njenih građana.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta žan Klod Junker je kratko poručio da on "nema iluzija, jer ne želi da ih izgubi".

Samit evropskih lidera nastavlja se i sutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva