:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

133

Napad na decu u školi u Sibiru povezan sa "Plavim kitom"?


Zamenik ministra komunikacija Rusije Aleksej Voljin rekao je za Tas da ove grupe na društvenim mrežama ohrabruju masovno antisocijalno ponašanje i "u suštini podstiču učenike da počine samoubistvo".



"Nema sumnje da će biti blokirane poput igre 'Plavi kit'", rekao je Voljin.



Sergej Manjajlo, specijalni izaslanik predsednika Rusije Vladimira Putina za Sibirski federalni okrug, izjavio je ranije za Tas da je, prema preliminarnim informacijama, tinejdžer koji je jutros izveo napad u školi u republici Burjatija u Sibiru bio član jedne zatvorene grupe na društvenim mrežama i da bi mogao da bude povezan sa napadačima u školama u drugim ruskim regionima.



Navodi se da je Putinov izaslanik incident u Burjatiji povezao sa igrom "Plavi kit" koja podstiče mlade ljude na samoubistvo i koja je, kako navodi Tas, prošle godine bila popularna među ruskim tinejdžerima.



U napadu u školi u selu Sosnovi Bor blizu Ulan Udea, glavnog grada Burjatije, jutros je ranjeno šestoro dece i nastavnica, a istražitelji su saopštili da je tinejdžer koji je napao đake sekirom delovao samostalno i da se nalazi u bolnici pošto je pokušao samoubistvo.



Lokalni ministar zdravlja te sibirske republike Dambinima Sambujev rekao je novinarima da su dve osobe u teškom stanju.



"U ovom trenutku dvoje ranjenih je na operaciji", rekla je novinarima lokalna ministarka zdravlja te sibirske republike Dambinima Sambujev.



Šef Regionalnog centra za lekarsku pomoć u vanrednim situacijama Burjatije Vjačeslav Timkin naveo je da se "dvoje dece, uključujući napadača, nalazi u teškom stanju".



"Ranjeno je sedmoro: šestoro dece i žena", rekao je ruskoj agenciji Timkin.



Navodi se da je, prema prvobitnim informacijama, učenik 9. razreda te škole napao đake sekirom i potom zapalio školu uz pomoć zapaljene boce.



"Prema istrazi, utvrđeno je da je napadač delovao samostalno. On je pritvoren i trenutno se nalazi u bolnici, pošto je pokušao samoubistvo", rekla je zvanična predstavnica Istražnih komiteta Rusije Svetlana Petrenko.



Tas navodi da je prethodno 15. januara dvoje tinejdžera naoružanih noževima izvelo napad u školi u gradu Permu u podnožju Urala, tako što su ušli u zgradu, upali u učionicu u kojoj su bili mlađi učenici i namerno izboli 12 dece i nastavnika.



Navodi se da su se napadači potom ranili jedan drugog i odvedeni su bolnicu gde su kasnije pokušali da izvrše samoubistvo, ali su i dalje živi.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva