:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

129

Napredak u saradnji sa Kazahstanom

Đorđević i Atamkulov su se saglasili da je saradnja Srbije i Kazahstana, uz intenzivan politički dijalog i uzajamne posete na najvišem nivou, tokom prošle godine doživela suštinski napredak i rast.

Tako je i u oblasti odbrane, gde je poseban naglasak na vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji koja bi se dodatno mogla usmeriti i na proizvodnju robe dvostruke namene, za odbranu i civilnu industriju.

Stoga je ministar Đorđević naglasio značaj predstojećeg Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2017", na kojem se očekuje poseta kazahstanske delegacije, što će biti odlična prilika da eksperti za vojno-tehničku saradnju razmotre sve potencijale za dalji napredak odnosa u toj oblasti, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da krajem sledeće nedelje srpska vojno-tehnička delegacija poseti Kazahstan, kako bi se razmotrili svi modaliteti saradnje u oblasti namenske industrije, transfera tehnologija i modernizacije i remonta kazahstanskih oruđa i oružja, kao i mogućnosti korišćenja njihovih poligona za testiranje našeg naoružanja.

Sve to bi otvorilo put ka bržem potpisivanju Memoranduma o razumevanju u oblasti vojno-tehničke saradnje, što bi trebalo da bude tema i posete ministra odbrane Zorana Đorđevića Republici Kazahstan koja se planira za naredni period.

Đorđević je izneo uverenje da će susret sa ministrom Atamkulovim, na dan inauguracije predsednika Republike Aleksandra Vučića, još više doprineti zbližavanju prijateljskih naroda Srbije i Kazahstana i zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža našim legitimnim naporima za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva