:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

142

Navodnjavanje skupo, suša najskuplja

Taj kanal je do sada služio za odvodnjavanje, a nakon radova na dužini od 17 kilometara biće dvonamenski, koristiće se i za navodnjavanje.

Vodu će dobijati pumpama i gravitacionim padom iz reke Begej. Stvoriće se mogućnost za navodnjavanje 762 hektara u ataru sela Međe.

To nije jedini projekat na kome će se raditi u srednjem Banatu – predviđeni su radovi na kanalima u atarima sela Jankov Most i Srpski Itebej. Ukupno bi se obezbedila mogućnost da ratari navodnjavaju oko 2.000 hektara nakon ovih radova.

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" obezbeđuje vodu do njive, a ostali deo investicije moraju ratari sami.

Što je bliže voda, sistem je jeftiniji. Gradnja sistema za navodnjavanje koji orošava njivu košta oko 2.500 evra po hektaru. To su ulaganja koja su, samo naizgled, visoka.

Poređenja radi, ove godine zbog suše prinosi su manji i do 50 odsto, pa ispada da je investicija u navodnjavanje jednaka visini štete od suše.

Ratari moraju da promene svest kada počnu da navodnjavaju. Zemljište pod sistemom mora da se obnavlja, da mu se daju organska i mineralna đubriva i da se poštuje plodored, kako zemlja ne bi ostala posna i neplodna i to je deo koji može da poskupi proizvodnju, a ne samo navodnjavanje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva