:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2017   12:05

0

248

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Tomislav Nikolić je rekao za RTS da je na sastanku ukazao Federiki Mogerini na to "što nam stoji na duši" i da je objektivan problem insistiranje na nezavisnosti Kosova i Metohije.

Naveo je da je na početku Federika Mogerini iznela svrhu sastanka i da nije iznela nikakav predlog na papiru. Navela je da se oseća zastoj u razgovorima na najvišem nivou i da joj se čini da postoje pitanja na koja i Priština i Beograd treba da daju odgovore ,jer je situacija veoma uzavrela.

Nikolić je dodao da se sve svodi na to da Srbija prihvati nove obaveze, a da obaveze Prištine "iz ovih ili onih razlgoa" ne moraju da budu izvršene.

Naveo je da je bilo reči o situaciji sa vozom koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. "Voz je trebalo da bude predmet uništavanja od strane nekakvih specijalnih kosovskih jedinica, koje tu ne smeju da se nađu".

Nikolić je upitao zašto su se specijalne jedinice pojavile na severu KiM tri sata pošto je voz zaustavljen.

"Da bi se proverilo da li će tu biti sukoba, da li će sukob da se proširi", rekao je predsednik Srbije i dodao da sukoba ne može i ne treba da bude.

Kako je rekao, ukazao je na neispunjene obaveze Prištine i na probleme Srba.

"Videćemo i u razgovoru sa predstavnicima Prištine, mada mislim da tu teško šta može da se dogovori", rekao je Nikolić i naveo da je pitao Federiku Mogerini šta može da se dogovori ako Albanci dolaze kao predstavnici nezavisne države i "u tome imaju podršku svih vas".

Kaže da je zatim Federika Mogerini rekla da nemaju podršku svih u EU, ali da joj je on rekao da imaju većinu. Podsetio je i na to da je Kosovo primljeno u Uefu mimo svih pravila.

Kako je rekao, onaj ko želi da spreči sukobe mora da radi ozbiljno. Ističe da Albanci moraju da ispune određene uslove, pre svega formiranje ZSO, a potom sve što je dogovoreno, posebno hoće li se na severu KiM pojaviti „oni sa oružjem koji ne bi trebalo tu da se pojave".

Predsednik Srbije ističe i da Beograd nikad nije reagovao ni pretnjom, ni oružjem, ni policijom kada su Albanci promovisali ne samo nezavisnost Kosova i Metohije već i veliku Albaniju.

"To što se desilo sa tim vozom ne može da bude razlog za sukobe i rat. Svako ima ono što nosi u srcu, mi znamo da oni nose nezavisnost, ali to je nemoguće dok postoji Srbija", poručio je Nikolić i dodao da je potrebno pronaći rešenje.

Maja Kocijančič je u izjavi medijima pred novu rundu dijaloga navela da je reč o konkretnom sastanku, na kojem će strane da razgovaraju o važnim pitanjima za region i o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Podsetila je da je do poziva za dijalog došlo posle svih dešavanja prethodnih nedelja.

"Veoma je važno da se potvrdi angažman i obaveza i jedne i druge strane u dijalogu", rekla je Kocijančičeva.

Kako je istakla, važno je da se sprovedu svi dogovori iz Briselskog sporazuma i da se nastave razgovori ka normalizaciji odnosa, jer je to od značaja, kako je rekla, ne samo za obe strane, već i za region i Evropsku uniju.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da se večeras u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovara o ozbiljnim temama, ali je siguran da tema neće biti povlačenja poternica ni priznanje Kosova.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva