:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo rada

clock

Avgust 19, 2018   13:59

0

220

Obeležena 104. godišnjica Cerske bitke


Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a osim njega, poštu su odali i vence položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Loznice, Šapca, Krupnja, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.



U znak sećanja na jednu od najznacajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, do spomenika je pešice stigla kolona poštovalaca tradicije i istorije u tradicionalnom „Cerkom maršu“.



Đorđević je poručio da danas obeležavamo dan velike i veličanstvene pobede srpske vojske i države u Prvom svetskom ratu.



Kako je rekao, slobodoljubivost srpskog naroda dugo je bila trn u oku Beča, a austrougarska netrpeljivost prema suverenističkoj politici male Srbije vremenom se taložila i prerasla u mržnju nezapamćenih razmera.



„U avgustu 1914. godine, u direktnom sudaru sa vojnicima prvog poziva Cerske udarne grupe, srpska vojska je doslovno razbila brojno i tehnički nadmoćnog protivnika, a nezarobljene ostatke Poćorekove neslavne armije naterala na panični beg preko reke Drine“, rekao je Đorđević, a saopštilo Ministarstvo.



Taj herojski događaj, podvukao je, upamćen je i zabeležen u srpskim pesmama i kinematografiji, i izučava se kao deo redovnog gradiva na vojnim akademijama širom sveta.



Istakao je da najsvetliji primer junaštva i herojstva nisu pružili ni oficiri ni generali, već šesnaestogodišnji Stanislav Staško Sondermajer, najmlađi srpski vojnik koji je poginuo u Cerskoj bici.



„Umesto da ide tamo gde bi mu bilo nešto bolje, on se uputio na strašno mesto da bi učinio nešto najbolje za svoj narod i državu. Bez vojvode Putnika bi srpski trijumf na Ceru možda i mogao da se dogodi. Bez Stanislava Sondermajera zasigurno ne bi“, rekao je ministar.



Đorđević je naveo da je potrebno da građani Srbije poseduju svest da će njihov život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije i da, kako se danas budu odnosili prema državi, koja ih je izgradila, takav će sutra život imati deca koja će živeti u njoj.



„Kako budemo poštovali sami sebe, tako će nas poštovati i drugi. Ali, pre svega moramo znati da svako od nas pojedinačno čini Srbiju, da je država kolektivitet, a ne apstraktni pojam koji nema veze ili je u sukobu sa individualitetom građana. I zbog toga svako od nas pojedinačno sebi mora dati dobar odgovor na to zbog čega danas živi, barem jednako dobar kao što je razlog koji su sebi davali naši stari kada su dobrovoljno kretali u smrt“, poručio je ministar.



Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata.



To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.



Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva