:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2017   12:05

0

214

Obeleženo 139 godina rada Kolarčeve zadužbine


Ovogodišnji dobitnici Plakete Kolarčeve zadužbine su dr Mira Radojević, vanredna profesorka na Katedri za istoriju Jugoslavije Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Janoš Deže, direktor Mađarskog kulturnog instituta Collegium Hungaricum, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, i Fakultet likovnih umetnosti.




Likovni umetnik iz Novog Sada Milan Kulić dobitnik je Godišnje nagrade Galerije za 2016/2017.



Priznanja je uručila predsednica Odbora Kolarčeve zadužbine Nada Popović Perišić.



U muzičkom delu programa nastupio je violinista Dušan Panajotović, najuspešniji mladi muzičar u 2016. po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije.



Pozdravljajući prisutne, upravnica Jasna Dimitrijević je istakla da je 139. godinu rada Kolarčeve zadužbine obeležilo pet stvari – otvorena je Digitalna galerija, Artbioskop Kolarac ima sve više posetilaca, uspešno je završen projekat Tejk over, partnerski projekat u okviru programa Kreativne Evrope čiji je cilj razvoj publike.



"Organizovano je mnogo više naučnih skupova i konferencija gde smo dokazali da smo prostor za predstavljanje novih naučnih dostignuća i za obrazovanje šire publike, a godinu završavamo kupovinom klavira 'stenvej'", rekla je Dimitrijevićeva.



"Kupovinom ovog klavira dokazujemo da smo reprezentativna dvorana u regionu u narednom periodu. Sredstva su prikupljena kroz akciju koja je trajala od 2014. do 2017. u kojoj su učestvovali naši umetnici u inostranstvu, naši umetnici u Srbiji, pojedinci, kompanije, a najveći deo sredstava je obezbeđen po konkursu Ministarstva pravde Republike Srbije", rekla je upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.



Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878) srpski trgovac, sa izuzetnim razumevanjem značaja kulture i prosvete, ostavio je testamentom svu svoju imovinu prosveti i kulturi svoga naroda, osnivajući 1877. godine dve velike zadužbine: Književni fond (do danas je prevedeno i odštampano više od 200 književnih, naučnih i dela iz oblasti kulture) i Univerzitetski fond koji je bio namenjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.



Zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta podignuta je 1932. godine (arhitekta Petar Bajalović). Programska delatnost na Kolarcu počela je 19. oktobra 1932. godine, a prvi koncert u Velikoj dvorani održan je 4. februara 1932. godine.



Od osnivanja do danas Kolarčeva zadužbina poštuje volju ostavitelja da njegova imovina bude trajno namenjena kulturi, umetnosti i obrazovanju srpskog naroda.



Od 1968. godine Odbor Zadužbine Ilije M. Kolarca svake godine dodeljuje Plaketu Kolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. godine Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u protekloj izlagačkoj sezoni.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva