:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   14:18

0

137

Odbor za obrazovanje: Duži rok za studiranje po starom


Većina članova Odbora podržala je zahtev studenata koji studiraju po starom nastavnom programu u vezi sa produženjem roka, ali su pojedini upozorili da to nije u skladu sa evropskom praksom.


 


"Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Samo je pitanje izdržljivosti. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izadjem studentima u susret, glasaću za, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi", rekao je Žarko Korać iz LDP-a. 


 


On smatra da univerzitetima treba da se uputi molba da razgovaraju sa studentima o tome. Marija Janjušević iz Dveri dala je podršku studentima uz konstataciju da "ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000-te godine". 


 


"Bolonja je na nespretan način ovde uvedena. Mi se sa zakondavstvom večito nešto jurimo i uskladjujemo. Nadam se da ćete dati podršku studentima i da će to Ministarstvo prosvete sprovesti", rekla je Janjušević. 


 


Nema argumenata za drugačiju odluku, smatra Milena Bićanin iz SDPS, međutim, negoduje jer se zbog toga ne šalje dobra poruka. 


 


"Mislim da bi bilo nepedagoški da pošaljemo poruku da je odlično studirati ceo život. Ako takvu poruku pošaljemo…ostaviću tri tačke", rekla je Bićanin. 


 


Stav Dosta je bilo jeste da se produžavanjem roka studentima ulazi u zonu koja nije pravno regularna, kaže Ratko Jankov i dodaje da će glasati za, uslovljavajući podršku evidencijom studenata i analizom fakulteta. "Mi zalazimo u osetljivu oblast. Dajemo pravo studentima da beskonačno studiraju. Treba napraviti analizu na kojim je to fakultetima, koji su to predmeti kako bi država nekim dodatnim angažmanima mogla da pomogne studentima", rekao je on. 


 


Poslanik SNS Marko Atlagić je podržao studente rekavši da nije reč o lošim studentima i da neki od njih već rade, te da su se ostvarili u svom poslu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva