:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 28, 2017   11:57

0

156

Odložen protest kod manastira Dečani

Predsednik ogranka Seljim Ljokaj podneo je ostavku, i to, kako se navodi u saopštenju, nakon "ogromnih pritisaka predstavnika međunarodne zajednice u Prištini, i ogromnog pritiska od strane lokalnih faktora", da odustane od organizacije protesta.

Iz ogranka Lige istoričara Kosova u Dečanima ostavku predsednika i odustajanje od protesta objašnjavaju provokativnim tonom, da je manastir Dečani "snažniji" i od opštinske administracije u Dečanima i od čitavog Kosova.

Nakon drugog svestkog rata manastiru je oduzeto preko 700 hektara zemljišta. U delu oduzetog imanju manastira, podignuta su dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija".

Odlukom o vraćanju 24 hektara imanja manastiru, ta dva preduzeća ostaju na manastirskom imanju.

Sa tom odlukom ne slažu se ni u albanskom društvu istoričara, niti u lokalnoj samoupravi u Dečanima.

Kancelarija Evropske unije u Prištini pozvala je prošle nedelje kosovske vlasti da bez odlaganja sprovedu odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani na 24 hekatara zemljišta.

U Eparhiji raško-prizrenskoj pozivaju na poštovanje zakona i prava manastira Visoki Dečani da raspolaže svojim imanjem, i upozorovaju da bi najavljena blokada manastira predstavljala potvrdu verske i etničke netolerancije u Dečanima, koja se ne menja skoro 20 godina.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva