:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 16, 2018   12:16

0

235

Opozicija protiv Veseljijeve platforme za dijalog sa Beogradom


"Ne može se tražiti konsenzus bez iznošenja zahteva opozicije", kažu u opozicionim strankama i tvrde da je Tači neprihvatljiv za glavnog pregovarača.



Opozicija dodaje da jednostrane platforme ne mogu da budu prihvaćene.



Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, predstavio je krajem prošle nedelje nacrt dokumenta čiji je cilj postizanje konsenzusa vlasti i opozicije za dijalog sa Beogradom.



"Ono što ujedinjuje vladajuću koaliciju i opoziciju su mesto u UN, evropske integracije, članstvo u NATO, kao i reforme u našem pravnom i ekonomskom sistemu. Verujem da je ovaj dokument samo dobar početak koji će nam pomoći da dođemo do opšteg konsenzusa", rekao je Veselji nakon predstavljanja dokumenta.



Analitičari u Prištini kažu da platforma za dijalog ne bi trebalo da određuje osobe koje vode proces, već da istakne konture razgovora ili položaj Prištine u dijalogu.



Prema analitičarima, ni vlada ni opozicione stranke nisu zainteresovane za postizanje konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.



Predsednik Skupštine Kadri Veseli, takođe predsednik Demokratske stranke Kosova, rekao je da će ovaj dokument pomoći postizanju konsenzusa.



Za dva dana u Briselu će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Sa Tačijem u Brisel putovaće i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj, svi iz aktuelne vladajuće koalicije. Pridružiiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i ministar zadužen za dijasporu Dardan Gaši.



Prištinska ekipa u navedenom sastavu, imaće sastanak sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, pred nastavak dijaloga, potvrđeno je iz kabineta kosovskog premijera.



Predstavnici skupštine i vlade preneće Federiki Mogerini posvećenost prištinskih institucija za dijalog sa Beogradom, kao i spremnost i predanost da se u dijalog uključi opoziciju, sa ciljem stvaranja sveobuhvatnog tima, saopšteno je ranije iz kosovske vlade.



Kosovska delegacija, međutim, neće pratiti Tačija na najavljenom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već samo sa zvaničnicima EU koji posreduju u dijalogu.



Odluka o grupnom odlasku u Brisel, doneta je na sastancima institucionalnih i političkih predstavnika Albanaca u Prištini u četvrtak i petak.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva