:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 02, 2015   09:07

0

310

Otpremnine nastavnicima sa manjim fondom časova

Ministar je za RTS rekao da su plate u srpskoj prosveti takve da bi svi kojima bi bilo ponuđeno da posao napuste uz otpremnine to prihvatili, ali je dodao da nije želja da to "previše njih prihvati".

"Želimo da oni koji rade imaju što veći fond časova i da zaista mogu da žive od toga", kazao je Verbić.

Kada je reč o višku zaposlenih u prosveti, Verbić je rekao da je proces socijalnog programa složen, i da je u toku zajednička akcija sindikata i direktora, kao i da očekuje povratnu informaciju o tim razgovorima.

Prema njegoviom rečima, direktori škola i predstavnici prosvetnih sindikata tokom avgusta, a najkasnije do septembra, treba da predoče podatke o broju nastavnika sa nepotpunim brojem časova i predlogom kako da se njihov fond popuni.

"Za ukrupnajavanje fonda časova postoje jasna pravila dogovorena posebnim kolektivnim ugovorom", rekao je ministar.

Verbić je rekao i da se nada da će posle izglasavanja Zakona o udžbenicima đaci učiti iz raznovrsnijih i kvalitetnijih udžbenika i dodao da ne očekuje više cene knjiga.

Verbić je rekao da je do sada postojao strah da ako udžbenici ne liče na ono što su recenzenti zamislili da to neće proći u nastavu.

"Sada ćemo imati određeno i ko su ocenjivači, a i mogućnost da se isprave greške u knjigama", naveo je ministar i da dodao da će novi Zakon o udžbenicima doneti veću slobodu i kreaktivnost.

Prema njegovim rečima, ta raznovrsnija ponuda ne bi trebalo roditelje skuplje da košta.

"Postojaće komisija koja će odrediti maksimalnu cenu i biće zabranjeno prodavanje po višoj ceni", naveo je Verbić.

Govoreći o novinama, ministar je rekao da je ideja da se omogući i nasleđivanje udžbenika, da se biraju na četiri godine. Međutim, kako je dodao, neće se insistirati da oni udžbenici koji su juče prihvaćeni da se menjaju.

Prvo će biti konkursi za one udžbenike koje nismo imali, poput onih za nacionalne manjine ili neke srednje stručne škole, naveo je ministar i dodao da će za sledeću godinu biti pripremnjeni priručnici za te srednje stručne škole, a za dve godine i udžbenici.

Verbić se nada da će se sprečiti nagomilavanje udžbenika, koje je postojalo do sada jer, kako je naveo primer do sada su svi hteli da prave bukvar, a nisu hteli da prave udžbenike za srednje škole

"Idaja ovoga je da obezbedi udžbenike za sve đake. Naći model i za decu sa teškoćama u razvoju i manjine", naveo je Verbić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva