:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

196

Otvoren Sajam turizma

Ana Brnabić je, otvarajući Sajam, istakla da se pokazalo da se na svaki dinar uložen u turizam vrati jedan evro i da svaki gost koji dođe u Srbiju, sutra sa sobom dovede još dva gosta.

Kako je rekla, pokazalo se da se vratilo sve što je uloženo u turizam i da je svaki trošak bio opravdan.

Poručila je da će se tim tempom nastaviti i da će se ulagati u turizam, infrastrukturu, puteve, banje...

Ljudi koji rade u turizmu u Srbiji, istakla je premijerka, ne samo da su uspešni, već ozbiljno pomeraju sve granice i zemlji donose dve značajne stvari - kapital i ljude.

"Vi predstavljate najlepše lice naše zemlje, koje je samo prošle godine videlo, upoznalo i zavolelo 1,5 miliona stranih turista, što je za 17 odsto više nego godinu ranije", poručila im je premijerka.

Takođe, iznela je podatak da je prošle godine broj domaćih turista porastao za osam odsto, ukupan broj turista za 12 odsto, a devizni priliv premašio 1,1 milijardi evra.

Premijerka je rekla   da će se nastaviti i sa podelom vaučera, sa privatizacijom banja, kao i sa promocijom Srbije i svega što ona nudi - njenih planina, banja, jezera, gradova, istorije, kulture, hrane...

"Zahvaljujući vama, Srbiju ponovo prepoznaju i sve više njih zna koliko je lepa, gostoljubiva, bogata i koliko su svi koji u nju dođu, dobrodošli", poručila je premijerka turističkim radnicima.

Podsetila je da je prvog dana ove godine Ci-En-En preporučio Srbiju kao jednu od deset destinacija koja se mora posetiti ove godine, dok ju je Njujork tajms svrstao među 52 mesta koje treba posetiti u 2018. godini.

Ove godine zemlja partner je Grčka, kojoj je premijerka zahvalila na partnerstvu, navodeći da je ta zemlja veliki prijatelj Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je na otvaranju Sajma poručio da je strateška odluka države da radi na razvijanju turizma.

Naveo je podatke istraživanja Ministarstva trgovine koja, kaže, pokazuju da je čak 95 odsto stranaca koji su posetili Srbiju zadovoljno boravkom u našoj zemlji.

Druga važna stvar, ocenjuje Ljajić, je to što je Vlada prepoznala turizam kao prioritetnu ekonomsku i privrednu granu Srbije.

Srbija je jedna od pet zemalja u Evropi koja u kontinuitetu beleži dvocifreni rast i broja dolazaka i broja noćenja, kaže ministar.

Istraživanje koje je radilo ministarstvo, pokazuju podaci, kažu da 63 odsto stranaca nije imalo nikakve primedbe tokom boravka u Srbiji.

"Svesni smo i primedbi koje su izrečene u istraživanju, tiču se infrastrukture i lošeg smeštaja i zato vlada radi na otklanjanju tih nedostataka", rekao je Ljajić.

Strane turiste, prema rezultatima analize, za boravak u Srbiji opredeljuje dobar odnos cene i kvaliteta, što kaže 33 odsto ispitanika.

"Drugi razlog su bezbednost i sigurnost. Srbija je stabilna i bezbedna, nema opasnosti od bilo kakvih incidenata, terorističkih akata, i ponosni smo na tu činjenicu danas u savremenom svetu", ističe Ljajić.

Treći razlog koji stranci spominju kada ocenjuju Srbiju je to što je Srbija lako dostupna destinacija, a Ljajić napominje da je to zahvaljujući "Er Srbiji" i činjenici da postoji bezvizni režim sa 100 zemalja sveta.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima svoj štand na ovogodišnjem Sajmu, koji će svečano u 15h otvoriti direktor Kancelarije  Marko Đurić. 

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, od 22. do 25. februara, kulturno blago Kosova i Metohije, banjski i planinski turizam, privredne potencijale i prirodna bogatstva pokrajine, predstaviće opštine Zubin Potok, Štrpce, Prizren, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Orahovac i Istok, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva