:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2017   12:05

0

232

Otvorena izložba o Anastasu Jovanoviću




Izložba je posvećena obeležavanju 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića, jednog od prvih umetnika koji je svojom mnogostrukom delatnošću, pre svega kao prvi fotograf i litograf, značajno doprineo pokretanju složenih procesa evropeizacije i modernizacije srpskog društva, kulture i umetnosti sredinom 19. veka, istakla je direktorka Muzeja primenjene umetnosti Ljiljana Miletić Abramović.


Ona je kazala da je fokus izložbe usmeren na manje poznate radove Anastasa Jovanovića, te je pred posetiocima 39 njegovih crteža koji se čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.


Reč je o nacrtima za upotrebne predmete od srebra, profane i sakralne namene, nastalim u Beču u periodu između 1846. i 1858. godine, koji se posle pet decenija ponovo predstavljaju javnosti kao jedinstvena kolekcija.



Autorka izložbe Jelena Perać objasnila je u izjavi Tanjugu da je ideja bila da se pomenuti nacrti prikažu kao prva jedinstvena dizajnerska rešenja vezana za našu sredinu.



Pošto predmeti izrađeni po Jovanovićevim nacrtima nisu sačuvani, kao zanimljiv dodatak izložbi i kompleksnijem sagledavanju stila i duha epohe u kojoj su crteži nastali, izloženi su predmeti od srebra iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti.



Pred publikom je moderan i zanimljiv dizajn postavke, koji potpisuje Bojana Đurović, koji asocira na ambijent radnog kabineta.



"Ideja je bila da se taj istorijski materijal, jer su svi predmeti nastali tokom 19. veka, predstavi na savremen način i približi današnjem gledaocu", rekla je Perać.



Direktorka Abramović se, povodom 67 godina Muzeja primenje umetnosti, osvrnula na značajen rezultate i zapažene uspehe te ustanove kulture, na programe, međunarodne projekte i priznanja i navela da godišnje organizuju 14 izložbi i imaju između 15.000 i 18.000 posetilaca.



Kao prioritete u narednom periodu, Abramovićeva je pomenula proširenje i adaptaciju prostora, stalnu postavku, intenzivnije povezivanje i uključivanje u regionalne i evropske projekte, digitalizaciju, veću vidljivost i komunikativnost Muzeja sa najširom publikom, veća ulaganja u ljudske resurse.



Izložbu je otvorio predsednik Upravnog odbora MPU Zoran Bulajić čestitavši kolektivu Dan Muzeja i poželevši dalji uspešan rad.



 




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva