:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2018   14:24

0

197

Petrič: Vreme za istraživanje o ubijenim srpskim civilima



"Treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći", rekao je Petrič u pisanom intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.




"Sada je vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje koje bi govorilo o ubijenim srpskim civilima", rekao je Petrič i dodao da se ne sme raditi, kako kaže, sramotno poništavanje izveštaja o stradanjima Bošnjaka.



On je odluku NSRS o stavljanju izveštaja o Srebrenici iz 2004. van snage nazvao "moralnim bankrotom" tog najvišeg zakonodavnog tela u RS.



"Svi koji su za takvo nešto glasali pokazuju da ništa nisu naučili iz tragične istorije regiona. RS su doneli sramotu, kao i svim žrtvama. Ne možete odbraniti istinu o nedužnim srpskim žrtvama u selima oko Srebrenice tako što ćete na zvanični način oskrnaviti 8.000 sistematski ubijenih muslimanskih muškaraca i mladića", naveo je Petrič.



Upitan šta bi trebalo uraditi sada za srpske žrtve, Petrič kaže treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći, ali bez politizacije i zloupotreba.



"Te žrtve takvo nešto nisu zaslužile. Ali nemojte po drugi put muslimanske žrtve skrnaviti", naveo je i dodao da je Banjaluka u tome zakazala.



Nada se, kaže, da ima dovoljno prosvećenih Srba i Srpkinja koji će preuzeti moralnu odgovornost za srebreničku tragediju.



"To je obaveza svakog evropskog civilizovanog naroda. I mi Austrijanci smo to morali naučiti nakon Hitlerovih zločina kojima smo bili saučesnici, a od kojih smo dugo okretali glave. Mi jesmo s jedne strane bili Hitlerove žrtve, ali smo bili i saučesnici u zločinu. Mislim da ovakva dvostruka spoznaja još nije doprla do prostora bivše Jugoslavije", rekao je, između ostalog, Petrič.




 


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva