:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

135

Podbacio rod suncokreta

U atarima opštine Žitište, gde kiša nije pala dva meseca, proizvođači suncokreta će ove godine biti u debelom minusu. Milan Nikolić iz Međe ima prinos 1,2 tone po hektaru ili 60 odsto manje nego lane i pritom ne zna cenu za koju će prodati rod.

"Ništa ne znamo. Predajemo, daju nam papire, samo koliki je prinos, ništa. Cenu ne znamo, ništa ne znamo", kaže poljoprivrednik iz Međe Milan Nikolić.

Proizvođači suncokreta očekuju veću tražnju za ovom uljaricom, jer je rod podbacio, kao i nakupce koji će odmah plaćati.

"Dolaze nakupci, kupuju to. Prošle godine je bilo, a ove još nije. Kod nas nije žetva još počela uveliko", kaže poljoprivrednik iz Međe Tomislav Marković.

Izvoznici suncokreta su izašli sa konkretnijim uslovima i prvom cenom koja je slična prošlogodišnjoj.

"Kod suncokreta smo se opredelili za varijantu da se poljoprivrednim proizvođačima istakne minimalna garantovana cena od 36 dinara. Ta cena je minimalna, manja od nje neće biti i isplata se vrši odmah, u roku od 48 sati a ukoliko se do 30. septembra formira neka veća cena, radiće se doplata do te cene", kaže Jovan Bulatović iz kompanije "Konzul".

Cena suncokreta se formira na berzi i najčešće zavisi od prinosa i cene u okruženju.

Izvoz zrna u Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu će i ove godine biti aktuelan. Zato proizvođači očekuju da bi avansna cena koja sada iznosi 300 evra za tonu, morala da bude bar za 75 evra viša, o čemu se domaće uljare još ne izjašnjavaju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva