:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

188

Podnet zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Španije


Opoziciona Socijalistička radnička partija Španije (PSOE) objavila je danas da je podnela zahtev za izgalasavanje nepoverenja Vladi, dan pošto je sud osudio 29 biznismena i bivših zvaničnika Narodne stranke za prevaru, utaju poreza i pranje novca, između ostalog, navodi Asošiejted pres.


Da bi Rahoj bio smenjen, lider PSOE Pedro Sančes moraće da ubedi druge opozicione stranke da podrže smenu Vlade, pošto PSOE ima 84 poslanika u parlamentu sa 350 mesta.


Antisistemska levičarska stranka Podemos, koja ima 67 poslanika, već je saopštila da će glasati za smenu Vlade, a PSOE nastoji da pridobije i stranku centru Sjudadanos (Građani) koja je do sada podržavala manjinsku Vladu u parlamentu, ali je usled rasta popularnosti zauzela više kritičku poziciju.


Rahojeva Narodna stranka prošla je težak ispit u sredu, kada je uspela da obezbedi usvajanje budžeta, ali je preokret usledio za manje od 24 sata, presudom na 1.687 stranica u jednom od najobimnijih slučajeva korupcije u modernoj istoriji Španije.


Sud je optužene osudio na ukupno 351 godinu zatvora, a sa 245.000 evra kažnjena je Narodna stranka, u presudi označena kao "profiterski učesnik" u toj šemi.


Presudom nije utvrđeno da su prekršaje činili sadašnji članovi vlade, a Rahoj koji je morao da svedoči, rekao je sudu da nije znao koje je računovodstvene postupke koristila njegova stranka.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva