:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2017   12:05

0

141

Poginuo organizator napada u Barseloni

Pored imama, u eksploziji je poginuo i Mohamed Huli Hemlal.

Kuća u Alkantaru uništena je u eksploziji u sredu, noć pre terorističkog napada u Barseloni, kada je kombijem usmrćeno 14 ljudi.

Veruje se da je eksplozija prouzrokovana slučajno, dok su teroristi pripremali eksploziv za napade koje su planirali.

Od 12 terorista, kojima je kuća u Alkanaru služila kao baza, petoricu je ubila policija u Kambrilsu kada su pokušali da izvedu napad noževima, četvorica su uhapšena, a dvojica su poginula u eksploziji.

Za dvadesetdvogodišnjim Marokancem Junesom Abujakubom, koji je najverovatnije vozio kombi, intenzivno se traga, a postoje indicije da je uspeo da pobegne u Francusku, preneo je Indipendent.

Katalonska regionalna policija identifikovala je trojicu osumnjičenih Marokanaca - Musu Ukabira (17), Saida Aala (18) i Mohameda Hišamija (24), preneo je AFP.

Kako je prethodno izvestio španski list "La Vangardija", trojica osumnjičenih žive u Ripoliju, gradu sa 10.000 stanovnika udaljenom oko 100 kilometara od Barselone, dok je četvrti osumnjičeni Junes Abujakub iz katalonskog grada Ribes de Freser.


Policija u Španiji povezala je tri iznajmljena kombija sa glavnim ošumnjičenim Junesom Abujakubom iz islamske ekstremističke jedinice koja je izvela napade iznajmljenim vozilima u Barseloni i primorskom odmaralištu Kambrilsu, prenosi AP.

Policijski zvaničnik je saopštio da su sva tri kombija iznajmljena kreditnom karticom osumnjičenog marokanca Junesa Abujakuba (22) za kojeg se sumnja da je kombijem uleteo na šetalište u centru Barselone i usmrtio 13 ljudi, povredivši 120.

On je još uvek na slobodi i za njim je organizovana masovna potera na severoistoku Španije, piše AP.

Policijski zvaničnik saopštio je da je jedan od tri iznajmljena kombija koja se povezuje sa Abujakubom korišćen za napad u Barseloni, piše AP.

Drugi kombi je nađen 70 kilometara severno od Barselone na putu do Ripolija gde su svi glavni osumnjičeni živeli, treći kombi je nađen u Ripoliju.

Policija veruje da je teroristička jedinica htela da napuni vozila eksplozivom u nameri da sprovede masovni napad, međutim, kako navodi AP, nakon eksplozije u kući u Alkarni gde su osumnjičeni pokušavali da naprave eksplozivne uređaje, plan je propao.

Tragovi eksploziva TATP, koji se veoma lako može proizvesti a uz to se odlikuje velikom razornom moći, pronađeni su u kući u kojoj su, kako se smatra, navodni počinioci terorističkih napada u Španiji pravili eksplozivne naprave, javlja AFP.

Ovaj veoma nestabilni eksploziv, poznat i pod nazivom "Majka Sotone", postao je uobičajeno sredstvo kojim se služe džihadisti u Evropi i na Bliskom istoku, uključujući i "Islamsku državu", koja je preuzela odgovornost za napade u Barseloni, odnosno primorskom odmaralištu Kambrils.

Istražitelji su otkrili sastojke eksploziva u jednoj kući u gradu Alkanaru, oko 200 kilometara južno od Barselone, gde je, kako se veruje, bila smeštena "fabrika bombi" te terorističke grupe, prenosi agencija.

TATP je krajem 19. veka otkrio jedan nemački hemičar.

Taj eksploziv se može napraviti mešanjem precizno određenih količina acetona, oksigenisane vode i sumporne, hlorovodonične ili azotne kiseline, a svi sastojci mogu se lako nabaviti u prodavnicama.

Smeša se pretvara u grub prah belih kristala, a za eksploziju je potreban samo običan detonator, navodi agencija.

Sedmogodišnji dečak Džulijan Kadman, jedna je od 13 žrtava terorističkog napada, u četvrtak u Barseloni, saopštila je katalonska policija.

Džulijan, koji je britanski i australijski državljanin, nalazio sa majkom u ulici Las Ramblas u centru Barselone, u trenutku kada se tamo kombi sa teroristima zaleteo u pešake, prenosi BBC.

Tom prilikom je razdvojen od svoje majke, koja je povređena i nalazi se u bolnici, a njegova porodica je preko društvenih mreža tražila informacije o njemu, smatrajući da je nestao.

Španski mediji su u subotu preneli saopštenje policije da se Džulijan nalazi u bolnici u Barseloni, gde je primljen posle terorističkih napada.

Kako je tada navedeno, španska policija ni u jednom trenutku tog sedmogodišnjaka nije vodila kao nestalog, jer je bila upućena gde se on nalazi i u kakvom je stanju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva