:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2017   22:20

0

253

Polemika Marka Đurića i Saše Jankovića


Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da je Srbija suštinski izgubila Kosovo tokom devedesetih godina i da se sada treba usredsrediti na ostvarivanje ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.



"Naša istorijska i kulturna nasleđa moramo da osiguramo. Onog momenta kad bi Srbija imala faktičku mogućnost da garantuje integritet svojih kulturno-istorijskih spomenika tada ne bi bilo problema da za sve ono što nije deo srpske istorije, da za to, na teritoriji Kosova odgovara vlast u Prištini", rekao je Janković gostujući na RTV Vojvodine.



Upitan da prokomentariše to što se manastiri Gračanica i Dečani navode kao kosovska baština, Janković kaže da je "na Srbiji da dokaže da to nije tako".



Dodaje da se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ne može prihvatiti dok se to ne dokaže.



Lider PSG smatra da je EU licemerna prema Srbiji i da jedno govori u javnosti a drugo daleko od očiju javnosti.



Potpredsednik GO SNS-a Marko Đurić reagovao je na večerašnje istupanje Jankovića, odnosno ideju da se Dečani i Gračanica prepuste Prištini, a da Beograd dokaže "da su naši", rekavši da je to "nezapamćen skandal nezamislivih razmera".



Kako se navodi u saopštenju, sada je jasno zašto Janković, dok je u dva mandata bio zaštitnik građana, nije napisao ni jedno slovo o položaju Srba na KiM.



Kako kaže Đurić, od danas Janković nije više ni politikant u potrazi za jeftinim poenima, već bestidni velikoalbanski lobista.



"Nisam ni očekivao da će Saša Janković postupiti normalno i odgovorno, i ponuditi neke ideje o tome kako popraviti položaj Srbije ili našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali sam, iako svestan zgrčenog stanja njegovog duha i tela, zapanjen da je tako javno i otvoreno, bez stida i trunke kajanja, u danu kada Srbi na Kosovu i Metohiji slave svoj najveći i istorijski uspeh, postati politički nastavljač i zagovornik nedela onih koji su 17. 003. 2004. pokušali da zatru najveće srpske svetinje", rekao je Đurić.



On je dodao i da nazivanje samoproglašenog Kosova državom, jeste "brutalna uvreda svih građana Srbije, a posebno onih koji su u odbrani naše zemlje dali očeve, majke, braću, sestre".



 

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva