:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 23, 2018   12:05

0

179

Popović: Najbolji odnosi Srbije i Kine u istoriji

Popović je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli viziju predsednika Kine Si Đinpinga o zajedničkoj digitalnoj budućnosti koja se realizuje kroz inicijativu Pojas i put.

"To je vizija mira, stabilnosti, saradnje i ekonomskog prosperiteta", rekao je Popović u intervjuu za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.

On je istakao da je Kina danas lider u inovacijama, a posebno u digitalizaciji industrije.

"Veštačka inteligencija, virtuelna realnost, robotika, digitalizacija industrije, tehnologije za sajber učenje, to su stubovi razvoja ekonomije u digitalnoj eri", rekao je Popović.

On je ocenio da je Kina napravila impresivne iskorake u primeni digitalnih tehnologija u obrazovanju mladih koji, kako je naveo, preskaču granice i omogućavaju da udaleni krajevi sveta sarađuju na dobrobit celog čovečanstva.

"Pod vođstvom Kine, digitalna transformacija postaje realnost celog sveta", kaže Popović.

On je objasnio da Srbija prvi put u istoriji ima ministra za inovacije i tehnološki razvoj, istakavši da je u prethodnom periodu u Srbiji započet veliki broj projekata u području digitalizacije.

"Naš pogled je usmeren u daljinu. Želimo da izgradimo ekonomiju zasnovanu na digitalnim resursima, na inovacijama i znanju, i u tom smislu očekujemo puno od povezivanja sa kineskim institucijama, univerzitetima i kompanijama", rekao je ministar.

On je ocenio da takva očekivanja potiču iz izuzetno dobrih, čak najboljih odnosa Kine i Srbije u bližoj istoriji, i izvanrednih odnosa predsednika Kine Si DJinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"U Srbiji uskoro otpočinje izgradnja industrijskog tehnološko-inovacionog parka u Beogradu koji će biti najveći i najmoderniji u južnoj Evropi. Taj projekat ćemo realizovati zajedno sa kineskom državnom kompanijom „China Road and Bridge Corporation" (84, CRBC). Očekujemo da realizacijom ovog projekta privučemo veliki broj kineskih i svetskih kompanija u Srbiju", rekao je Popović.

On je ukazao da Srbija kao jedna od 28 zemalja potpisnica inicijative Pojas i put, maksimalno podržava digitalizaciju na nivou ove inicijative koja treba da omogući lakše povezivanje između ljudi, saopštilo je Ministarstvo.

"Očekujemo da nam to donese čvršću integraciju i saradnju svih zemalja koje učestvuju u toj inicijativi. Ta saradnja će se ogledati najpre u integraciji istraživačkih i obrazovnih resursa, a zatim inovacionih, tehnoloških i industrijskih platformi", istakao je Popović i dodao da to otvara "novo poglavlje u budućim odnosima Kine i Evrope".

Prema njegovim rečima, Kina ima viziju, snagu, znanje i resurse, a što je najvažnije, spremna je da te vrednosti podeli sa Evropom.

"Srbija takođe želi da udruži sve svoje kapacitete i najbolje inženjersko znanje verujući u prosperitetnu zajedničku budućnost Kine, Srbije i čitave Evrope. Zato snažno podržavamo inicijativu Pojas i put i želimo što aktivnije u njoj da učestvujemo", zaključio je Popović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva