:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

123

Poseta domovini vodi ka gubitku azila

Iz Ministarstva navode da ne postoje izuzeci, te da ako neki tražilac azila, koji je navodno politički progonjen, otputuje u domovinu – on gubi status azila.

U Austriji i Nemačkoj proteklih dana su se pojavili podaci da izbeglice sve češće putuju u posetu ranijoj domovini, neki da posete porodice, a neki da vide šta je ostalo od njihove imovine.

Mediji ukazuju da "posete domovini" kod Čečena koji su pobegli u Austriju postaje trend, dok kod Sirija gotovo nema takvih slučajeva.

Kontrole, kako ističe Ministarstvo, s tim u vezi su pojačane.

"Nemoguće je otići na odmor u zemlju u kojoj je neko, po sopstvenim podacima, progonjen", ističe portparol ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke.

On potvrđuje da je postalo "uobičajeno" da Čečeni, koji su zatražili azil u Austriji putuju na odmor u domovinu.

To čine na način da zatraže novi pasoš u konzulatu navodeći da su izgubili stari, kako bi mogli da izađu i vrate se u Austriju.

"Već smo uveli strože kontrole, tako da to više nije tako jednostavno", navode iz Ministarstva dodajuću da, ako se utvrdi da je tražilac azila boravio u svojoj domovini, to ima negativan uticaj na njegovu molbu.

Vlasti, kako podvlači, ne prihvataju nikakve izgovore kao što su razlozi za odlazak u domovinu zbog provere nekretnina ili utvrđivanja da li je rodbina još živa.

Jedan Čečen povratnik sa "odmora" u domovini može biti proteran, a kod Sirijaca stanje je teže zbog rata u toj zemlji, pa on ostaje, barem za sada, u Austriji.

Austrijske vlasti su, izmenama zakona o strancima, koje su stupile na snagu u oktobru, dobile veća ovlašćenja da sprovedu proterivanje odbijenih tražilaca azila.

Ako neko ostane u zemlji pored negativne odluke na molbu o azilu on će biti suočen sa ukidanjem pomoći i preti mu i pritvaranje.

"Mi ćemo svakako određene letove ka Beču još detaljnije kontrolisati", najavljuju u Ministarstvu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva