:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

200

Poslanici usvojili medicinske zakone


Usvojen je Zakon o medicinskim sredstvima koji treba da onemogući ulazak "nekvalitetnih" i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije.



Taj zakon, koji je usaglašen sa direktivama i drugim propisima EU iz oblasti medicinskih sredstava, treba da spreči ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava u legalne tokove snabdevanja.



Zakon uređuje uslove za proizvodnju i promet medicinskih sredstava, odnosno njihovo stavljanje na tržište i upotrebu.



Takođe, novim zakonskim rešenjima uređuju se klinička ispitivanja medicinskih sredstava, prijava neželjenih reakcija na medicinska sredstva, kontrola kvaliteta i praćenje medicinskih sredstava na tržištu, ocenjivanje njihove usaglašenosti sa tehničkim zahtevima, oglašavanje, obeležavanje medicinskih sredstava i nadzor.



Harmonizacijom propisa u oblasti medicinskih sredstava sa propisima EU i njihovom primenom stvaraju se uslovi i za domaće proizvođače medicinskih sredstava za plasman njihovih proizvoda u zemlje EU i u druge zemlje sveta, kao i uslovi za razvoj privrede Srbije.



Skupština je usvojila i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojima se precizira da je rukovalac podacima koji čine integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije Zavod za javno zdravlje.



Predviđeno je da će novčanom kaznom od 50.000 do dva miliona dinara biti kažnjen za prekršaj Zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije ako, između ostalog, o povredi bezbednosti podataka ne obavesti lice, odnosno lica na koja se podaci odnose, nadležno ministarstvo i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.



Parlament je potvrdio Finansijski ugovor Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kojim je predviđeno da se Srbija kod Evropske investicione banke zadužiti za još 50 miliona evra za projekat Kliničkog centra C, odnosno za završetak projekta rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.



Rekonstrukcija obuhvata modernizaciju, unapređenje, proširenje, dogradnju četiri klinička centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.



Ukupna vrednost rekonstrukcije tih kliničkih centara procenjena je na 430 miliona evra.



Za sutra je zakazana nova sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je potrđivanje četiri ugovora, među kojima je i Ugovor o osnivanju Transportne zajednice i Ugovor o zajmu za kredit kod kineske Eksport-imopot banke za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije, za deoniocu Beograd Centar – Stara Pazova.



Na dnevnom redu sutrašnje sednice biće i potvrđivanje Ugovora o zajmu kod KfW, Frankfurt na Majni, za Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji, kao i potvrđivanje izmena i dopuna finansijskih ugovora između Srbije i Evropske investicione banke.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva