:

:

TV Most

Foto: glassrbije.org

clock

Januar 21, 2016   17:01

0

137

Predstavljena monografija o Hilandaru u NBS

Luksuznu monografiju ilustrovanu akvarelima autora teksta, objavili su zajedno "Službeni glasnik" i javno glasilo "Riznica srpske duhovnosti".

O knjizi je pored autora govorio protojerej stavrof prof. dr. Radomir Popović, glavni urednik izdanja i direktor sektora za izdavanje "Glasnika" Petar Arbutina.

Knjiga je dobila srpsku, englesku, nemačku i rusku veziju, a tu odluku je Arbutina obrazložio željom izdavača da knjigu učini dostupnom svim Srbim i ostalima koji žele da se upoznaju sa najvažnijom srpskom svetinjom, a ne znaju srpski jezik.

On je istakao da je za njega Hilandar nabolji odraz srpske duhovnosti i pravoslavlja i već više od osam vekova je centar srpske duhovnosti.

Prema rečima autora, knjigu je podelio na tri celine i prva je posvećena Svetoj gori sa svim njenim prvaoslavnim manastirima, druga se odnosi na arhitekuri celog manastirskog kompleksa koji ima oko 40 objekata, a treći se odnosi na blago manastira, njegovu riznicu kao i legende koje se odnose na Hilandarkoji je poznat po mestima koja imaju čudesnu moć.

Prof. dr protojerej stavrofor Popović naglasio je da su duhovni tragovi uvek najdublje ukorenjeni u tlo i najduže traju, a prema njegovom mišljenju ime koje se za Hilandar koristi u narodnoj poeziji (Vilandar) pokazuje da je mesto gde je podignut manastir imalo neko mesto u našoj mitologiji.

Podsetivši da je sveti Sava napisaoi tipik za Hilandar, Popović je istakao da se taj tipik koristio i u drugim srpskim manastirima koji nisu imali svoj autentični.

Govoreći o Atosu, profesor sa Bogoslovskog fakulteta je kazao da je to jedina monaška država na svetu u kojoj se niko ne rađa, ali opstaje već više od hiljadu godina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva