:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2018   13:02

0

274

Prinos kukuruza do 14 tona po hektaru

Stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, izjavio je novinarima, da tamo gde je "primenjena puna agrotehnika: pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici mogu očekivati prinos preko 10 tona po hektaru.

Oni koji su uradili i agrohemijsku analizu zemljišta, a ona je besplatna za registrovana domaćinstva, i na osnovu te analize primenili mineralno đubrivo, mogu očekivati pronos i veći od 14 tona, istakao je Simić.

Temperature ove godine su takve "da se reproduktivna faza odvija u idealnim uslovima i imamo klipove kukuruza gde su zrna formirana do samog vrha", dodao je Simić.

On je istako da su u izvanrdeno dobrom stanju i suncokret i soja. Glave suncokreta su oplođene sa 90 odsto a mahune soje su punezrna.

U narednom periodu, da bi ostalo ovako stanje, ne bi trebalo da dođe do ekstremnih vremenskih neprilika, pre svega oluja i vrelih saharskih vetrova, dodao je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva