:

:

TV Most

Foto: Kosova Ime

clock

Januar 18, 2018   12:05

0

200

Priština, uvrede na račun američkog ambasadora


Jedan od čelnika udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj oštro se obrušio na američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija povodom upozorenja SAD vezanih za Specijalni sud, nazvavši ga "čobanom" i "pajacem". Uvrede su usledile pošto je Delavi upozorio lidere u Prištini da će snositi ozbiljne posledice ukoliko nastave da podržavaju inicijativu usmerenu ka ukidanju tog suda.





Nasim Haradinaj, potpredsednik udruženja veterana OVK, u dva je navrata u četvrtak izneo niz uvreda na račun američkog ambasadora Grega Delavija, nazvavši ga "pajacem" i "čobanom", posle upozorenja SAD trojci ključnih lidera kosovskih Albanaca da će snostiti ozbiljne posledice ukoliko nastave da podržavaju inicijativu usmerenu ka ukudanju Specijalnog suda za zločine OVK.



"Jeste nazvao sam ga tako. Takvo ponašanje nije diplomatsko, jer se diplomate ne ponašaju kao čobani i ne govore ljudima šta da rade", rekao je Nasim Haradinaj televiziji Klan Kosova.



"Optužio je OVK da je činila zločine. Na taj način, optužio je i SAD i NATO. Prijateljske države treba da ostanu prijateljske", rekao je Haradinaj, navodeći da Delavijev "pritisak" na poslanike kosovskog parlamenta, takođe, predstavlja kršenje diplomatskog koda.



Reakcija Nasima Haradinaja usledila je dan pošto je Delavi oštro je zapretio Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, upozoravajući ih da će, u slučaju ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine OVK, snositi "konkretne i teške posledice".



"Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli", naveo je Delavi u poruci koja je objavljena na sajti američke ambasade u Prištini.



Od kreja decembra, Amerikanci su u tri navrata zaustavili pokušaje, koje su podržala 43 poslanika, da rasprava o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK dospe na dnevni red kosovskog parlamenta. Naredni pokušaj da se ta inicijativa nađe pred poslanicima najavljena je za sledeću sedmicu.



Iako se Sud, za sada, nije izjašnjavao o mogućim optužnicama, kosovski mediji pisali su da će se imena brata premijera Ramuša Haradinaja, Dauta i "sive eminencije OVK" Azema Sulje naći na prvim optužnicama. Ukupno je najavljeno oko 60 optužnica.



Daut Haradinaj je, posle tih napisa, izjavio je da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva