:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

155

Reagovanja u regionu na događaje u Makedoniji

Milorad Dodik smatra da je za smirivanje političke situacije u Makedoniji nephodan konsezus svih političkih faktora.

"Vrlo je loša vest da se u Makedoniji dogodila eskalacija nasilja. Očigledno da je rovita politička situacija, odnosi ne mogu biti smireni i neophodan je konsenzus svih političkih faktora u okviru Makedonije okupljenih oko predsednika, što bi moglo da vodi ka smirivanju", rekao je Dodik u izjavi novinarima na marginama "Jahorina ekonomskog foruma".

Ističe da je sudbina Makedonije uvek bila u rukama njenih građana, te da je neophodno da tako i ostane, bez obzira na činjenicu da su izbori bili nedavno i da neke političke kombinacije usložnjavaju situaciju u toj zemlji.

"Mir je prioritet, pa i po cenu da se zamrznu ti konflikti. Mir se mora čuvati i ne sme se dozvoliti eskalacija nasilja u bilo kom pogledu", naveo je predsednik RS.

Kada je u pitanju eventualna refleksija situacije u Makedoniji na region, rekao je da se mora odustati od teze da je region ugrožen.

"Politički odnosi su roviti, ali to je situacija i na drugim mestima, pa niko ne govori o ugroženosti', dodao je Dodik.

Lider GERB-a i najverovatniji budući premijer Bugarske Bojko Borisov saopštio je da je od "presudne važnosti" za njegovu zemlju da Makedonija "zadrži svoj suverenitet i integritet".

Borisov je dodao da je važno i da Makedonija nastavi put evroatlantskih integracija.

"Nije dobro da imamo ovakav vid nestabilnosti na našoj granici", ocenio je Borisov.

Naglasio je da je sinoć razgovarao sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovom i liderima VMRO-DPMNE i SDSM i pozvao ih da postignu političko rešenje krize.

Pozvao je političare da "emocije ostave po strani", konstatujući da "trenutno u makedonskoj politici ima dosta mržnje", prenela je MIA.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva