:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

223

Reagovanja u regionu na presudu Ratku Mladiću


Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.




Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti.



Dodao je da kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona, prenosi portal Kliks.



Na presudu Mladiću reagovala je i predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, koja je istakla da je Ratko Mladić osuđen gotovo za identične stvari za koje i Karadžić, osim razlike u dužini kazne i rekla da udruženje ima pravo da "tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono u čemu su učestvovali".



"Presuda je gotovo identična kao Karadžiću, osim što je Mladić dobio doživotni zatvor. I Mladić je osuđen za sve tačke osim prve, odnosno da nije kriv i da nije počinjen genocid u šest opština BiH. Mi definitivno imamo pravo da tužimo Srbiju i RS za sve ono u čemu su učestvovali", navela je Subašićeva neposredno nakon izricanja presude.



Poručila je da će se u ime žrtava i dalje boriti za istinu i pravdu.



"Žrtve nikad ne mogu biti zadovoljne, ali ne odustajemo", poručila je Subašićeva, prenosi portal Kliks.



Ambasada SAD u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca, koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.



"Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovečnosti i progone širom zemlje, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce", podseća se u saopštenju, prenele su Nezavisne novine.



Bivši komandant štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice Naser Orić, koga je Tribunal u Hagu oslobodio krivice za ratni zločin u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, nakon izrečene doživotne kazne Ratku Mladiću, rekao je "da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske Republike Srpske koje je lično vodio u smrt.



Orić je rekao Avazu da se presude Suda u Hagu moraju poštovati i da ih ne treba komentarisati, ali da dela Mladića najbolje govore o njemu.



"On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubistva zarobljenika i civila. Šta da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve", rekao je Orić.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva