:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2018   19:27

0

317

Rikalo o problemima u poljoprivredi pred skupštinskim Odborom


Rikalo je skupštinski odbor upoznao sa aktivnostima koje je ministarstvo preduzelo u svim poljoprivrednim sektorima  sa posebnim osvrtom na štetu prouzrokovanu obilnim kišama i gradom koju su poljoprivredni proizvodjači pretrpeli. 



Kako je naveo, na osnovu ranijih procena,  šteta prouzrokovana kišom i gradom iznosi 1,2 miliona  evra, kao i to da će se ova vrednost u izradi konačnog izveštaja koji se očekuje u narednim danima povećati.



 



U tom smisli Rikalo je naglasio da su nedostatak protivgradnog raketnog sistema i fonda za naknadu štete i dalje prioritetni problemi Ministarstva poljoprivrede.



 



-Fond za naknadu štete koji bi se finansirao iz budžeta je više nego potreban, u tom smislu Ministarstvo poljoprivrede je 2009. godine podnelo zahtev Ministarstvu finansija, na koji do danas nije dobilo pozitivan odgovor. Poslednjih godina Ministarstvo finansija je isplaćivalo nadokandu štete poljoprivrednim proivodjačima. Kako fonda nema ni ove godine, nadamo se da ćemo rebalansom budžeta, uspeti da nadoknadimo 20 – 25 %  štete nanete poljoprivrednim proizvodjačima – rekao je Rikalo.



On je istakao da Svetska banka već godinu dana radi na projektu poljoprivrednog osiguranja, koji je trenutno u fazi pripreme pravnog osnova i dodao da su u problem rešavanja protivgradnog raketnog sistema uključene švajcarske organizacije, koje rade na uspostavljanju njihovog modela, ali  i to da realizacija ne zavisi samo od njih i MPŠRR, već i od KFOR-a koji kontroliše vazdušni prostor.



Odgovarajući na pitanja skupštinskog odbora ministar Rikalo je izrazio spremnost za saradnju, transparentnost rada MPŠRR i borbu protiv korupcije.



On je naglasio da će proces razvoja programa ministarstva, donacija i subvencija biti transparentan i da će svi poljoprivredni proizvodjači koji ispunjavaju propisane kriterijume predvidjene programom za poljoprivredni i ruralni razvoj i direktna plaćanja biti korisnici grantova i subvencija MPŠRR.


Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva