:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

127

SAD podržavaju Džaferija, Moskva i Budimpešta za nemešanje

"Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika", piše u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici ambasade.

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže o nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je sinoć MIA.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima.
Makedonci u Srbiji: Zabrinuti smo, uzdržite se od nasilja

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji izrazio je danas duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u Makedoniji i uputio apel da se svi uzdrže od nasilja i snage usmere na rešavanje krize mirnim putem, poštujući Ustav i zakone Republike Makedonije.

Pripadnici makedonske zajednice u Srbiji ističu da su u poslednje dve decenije "vrlo dobro iskusili posledice nerešavanja krize mirnim putem".

"Mi, Makedonci iz Srbije, želimo da uputimo poruku da podržavamo nastojanja i zalaganja za mirnu, stabilnu i prosperitetnu Makedoniju u kojoj vladaju dobri međuetnički odnosi, ali istovremeno podržavamo zalaganja za unitarnu, nezavisnu i slobodnu Makedoniju svih njenih građana", piše u saopštenju.

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine je takođe uputio apel svim relevantnim političkim subjektima u Republici Makedoniji da pronađu snagu i državničku mudrost da dijalogom i međusobnim dogovorom prevaziđu sadašnje stanje u korist dobrobiti države, kao i njene demokratske budućnosti.

Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

Rusija poziva na okončanje spoljnog pritiska na Makedoniju

Rusija je danas pozvala da se prekine spoljni pritisak na Makedoniju i da se dozvoli odgovornim političkim snagama u toj zemlji da sami odlučuju o budućnosti, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je makedonska opozicija juče izabrala predsednika Sobranja zaobilazeći opšte prihvaćene procedure, nakon čega su pristalice građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju upali u zgradu parlamenta u Skoplju u znak protesta protiv te odluke, zauzeli skupštinsku salu i napali poslanike.

"U tim okolnostima adekvatno rešenje može biti pronađeno samo kroz unutar-makedonski dijalog u skladu sa ustavom i zakonom", istaklo je rusko ministarstvo, prenosi TAS S.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva