:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 20, 2018   12:05

0

190

SB: Srbija šalje poruku stabilne i sigurne zemlje

Na sastanku, održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, pohvaljen je uspeh u sprovođenju i završetku trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Miler je rekao da Srbija sada, bolje nego ikad, ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku reformi, saopštilo je Ministarstvo finansija. 

Ukazao je da je, u procesu aktivnog prilagođavanja tržišta novoj situaciji na globalnom i regionalnom nivou, važno da Srbija ostane u grupi zemalja sa najboljim fiskalnim, makro i reformskim rezultatima, i na taj način nastavi da šalje poruku stabilne i sigurne zemlje Balkana.

"Srbija je ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina i sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi", rekao je Miler.

Dodao je da je zbog dobrog rejtinga i rezultata omogućeno zrelo tržište za nove investitore, i da će Svetska banka nastaviti da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje.

Ministar Vujović je rekao da Srbija planira da istraje u svim reformama koje su započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

"Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om sa uspehom, ali takođe imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restrukturiranja velikih državnih preduzeća i završetka procesa privatizacije preduzeća u vlasništvu države koji su pred nama i koje jednako želimo da dovršimo", istakao je Vujović.

Ministar je takođe poručio da će Srbija nastaviti putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju, u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

Na prolećnom zasedanju dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, koji se svakog proleća održava u Vašingtonu, ministar Vujović i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler potpisali su i tri dokumenta – ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (84, Reimbursable Advisory Services, RAS). 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva