:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

122

Selaković:Spomen-kompleks Stefanu Nemanji nacionalni zadatak

Nikola Selaković je za Tanjug rekao da je na innicijativu predsednika vlade Aleksandra Vučića formiran još pre nekoliko meseci Odbor koji ima zadatak da radi na podizanju spomen kompleksa u okviru koga će biti spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države - nemanjićke države - Stefanu Nemanji.

Kako je rekao, u okviru tog spomen-kompleksa biće i njegova druga celina, a to je muzej srednjovekovne Srbije odnosno Muzej srpskog srednjeg veka.

"Doneta je odluka o rapisivanju međunarodnog konkursa na kome će biti sabrani i sakupljeni oni radovi koji će predložiti idejno rešenje ne samo za sam spomenik već i za čitav kompleks koji će se nalaziti na uglu ulica Nemanjina i kneza Miloša, na lokaciji bombardovanog Generlštaba VJ koji je srušen u NATO agresiji 1999 godine" rekao je Selaković.

Kako je rekao, tročlana Komisija u kojoj su pored njega i akademik Ljubomir Maksimovića i akademik Svetomir Arsića Basara ima zadatak da pripremi svu konkursnu dokumentaciju.

"Sve to je deo aktivnosti koje su usmerene na obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske prvoslavne crkve ali i 800 godina od onoga trenutka kada je Sveti Sava stavio kraljevski venac svome bratu Stefanu Prvovenčanom kao prvom kralju srednjovekovne Srbije" podvukao je Selaković.

On je dodao da će biti pripremljeni uslovi konkursa, a jedan od uslova može biti i očuvanje dela komplekska koji je ostvario arhitekta Nikola Dobrović podižući zgradu Generalštaba i Ministarstva Odbrane.

Prema njegovim rečima, to će biti jedan od najunosnijih konkursa i po visini nagrada koju nosi.

Precizirao je da će prva nagrada za idejno rešenje biti 6 miliona, druga tri i treća milion dinara, a svaki učesnik konkursa dobiće 100.000 dinara za samo učešće.

"Očekujemo odaziv eminentnih umetnika, jakih vajarskih imena današnjice i da se mi kao narod, kao nacija i kao genereacija koja zivi u 21. veku na dostojan način oduži i Stefanu Nemanji, odnosno Svetom Simeonu mirotočivom" naveo je Selaković.

Kako je rekao rokovi su ti da se radi što efikasnije, nakon prvomajskih praznika biće prva sednica Komisije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva