:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

127

Siloviti sukobi večeras u Jerusalimu

Palestinski Crveni polumesec je objavio da je večeras ranjeno najmanje osam osoba, a direktor palestinske bolnice kaže da je umro jedan Palestinac ranjen u sukobima sa izraelskim trupama u ponedeljak.

Najmanje četiri Palestinaca poginula su prošle nedelje u sukobima sa izraelskim snagama bezbednosti usred protesta na mestu sveto, i za Jevreje i za muslimane.

Ranije večeras je izgledalo da je uspostavljen mir i predstavnik predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok Džejson Grinblat je rekao da Sjedinjene Države "pozdravljaju napore koji su danas preduzeti za smirenje u Jerusalimu" što će "stvoriti najbolju priliku za povratak dijalogu i potrazi za mirom".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je večeras naložio pojačavanje policijskih snaga kod svetilišta u Jerusalimu.

To naređenje je izdato dok je policija razmatrala da li će ograničiti ulazak muslimana u sporni hram radi molitve u petak.

Kabinet premijera navodi u saopštenju da se Netanjahu konsultovao s ministrima odbrane i javne bezbednosti i naredio da se još policajaca pošalje u grad.

Desetine muslimanskih vernika su danas popodne ranjene u sukobima sa izraelskom policijom, a najmanje dva policajca su ranjena, pošto su prvi put posle skoro dve nedelje hiljade ljudi ušle medju zidine, u kompleks za molitve.

Izraelske snage bezbednosti su u stanju visoke pripravnosti pred molitve u petak na tom mestu, a palestinske frakcije su pozvale na masovne proteste protiv Izraela.

Arapski ministri inostranih poslova sastali su se u sedištu Arapske lige u Kairu da bi razgovarali o najnovijim palestinsko-izraelskim tenzijama kod najspornijeg svetilišta u Jerusalimu.

To svetilište je u središtu krize izmedju Izraela i Palestinaca od 14. jula, kada se tamo dogodio oružani napad u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izrael je potom na ulazima u svetilište postavio detektore za metal, ograde i kamere, a muslimanski vernici su na poziv svojih lidera odbili da se podvrgnu takvoj inspekciji i da se tamo mole, te su se hiljade muslimana potom danima molile na ulicama.

Danas, pošto su sve te mere konačno uklonjene, islamski lideri su pozvali vernike da se vrate u svetilište gde je džamija Al-Aksa i hiljade ih se odazvalo i tamo se molilo, ali su ponovo izbili neredi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva