:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 20, 2018   12:05

0

196

Sporazum o saradnji Srbije i Šangaja u oblasti inovacija

Nenad Popović je posle sastanka sa ministrom za nauku i tehnologije grada Šangaja Žang Kvanom istakao da će sporazum između vlada Srbije i Šangaja omogućiti čvršće povezivanje Srbije i Kine u oblasti inovacija, tehnologija, naučno-istraživačke saradnje i privrede.

"Želimo da razmenjujemo iskustva sa našim kineskim partnerima, a posebno u oblasti izgradnje industrijskih parkova. Naši kineski partneri iz Šangaja spremni su da nam pruže najsnažniju podršku u izgradnji Industrijskog parka u Borči, koji će biti najveći i najmoderniji industrijski park u Jugoistočnoj Evropi", poručio je Popović.

Ministar je rekao da posebno veliki potencijal za saradnju postoji u području poljoprivrede, robotike, veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti, ekologije i razvoja koncepta pametnih gradova.

On je istakao da Srbija ima odlične mlade inženjere i da je inženjerstvo jedan od ključnih razvojnih potencijala Srbije.

"Imamo odlične tehničke fakultete koji daju savremeno i upotrebljivo znanje našim mladim inženjerima, ali potrebno je da privreda ima rast koji može da apsorbuje to znanje. Zato su nam važne investicije iz Kine", objasnio je Popović.

Ministar za nauku i tehnologije Grada Šangaja Žang Kvan poručio je da je ovaj grad spreman da pruži najsnažniju podršku Srbiji u realizaciji projekta Industrijskog parka u Borči.

Istakao je da veoma dobro razume značaj ovog projekta za Srbiju, jer je Šangaj postao ovo što je danas, ekonomski i inovacioni lider, upravo zahvaljujući industrijskim parkovima koji su građeni u ovom gradu u prošlosti.

Žang je ukazao da su to nekada bili parkovi gde je bila smeštena industrijska proizvodnja, a da se danas tu nalaze i istraživački i razvojni centri gde rade naučnici i inovatori iz svih oblasti.

Ministar Popović je, takođe, izrazio zahvalnost Kini na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva