:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

April 22, 2018   12:05

0

133

Srbija dobila četiri "miga 29" od Belorusije


"Kao polog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga", rekao je Aleksandar Vulin u intervjuu za Politiku povodom Dana vojske.


Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih "migova 29", stići će prvi helikopteri "H-145M", verujem da ćemo biti jači i za "Mi-35", kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.


 


Vulin dodaje i da se samohodne haubice "nora 552" nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.


 


Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.


 


"To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB", rekao je Vulin.


 


"Sprečeni pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora"


 


Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja našeg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.


 


"Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo", rekao je Vulin.


 


Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog našeg građanina, ali da uvek postoji rizik.


 


"Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom" naglasio je ministar.


 


Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, "čak najveći ikada".


 


"Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama", zaključio je Vulin.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva